Zákaznická podpora:+420 732 769 291info@monilu.cz

Proč miminko v nosítku pláče?

Miminko v nosítku pláče, je to normální?

Každý rodič to zná – momenty, kdy se zdá, že miminko není ničím a nikým utišitelné. Ať už je v postýlce, kočárku, nebo dokonce pevně přitisknuté k rodiči v nosítku či šátku, někdy prostě přijde chvíle, kdy začne plakat. Pokud se vám stalo, že vaše miminko začalo plakat právě když jste ho vzali do nosítka, možná vás začala hlodat myšlenka, zda je to normální, zda se miminku v nosítku vůbec líbí? Odpověď je jednoduchá: Ano, je to naprosto normální. A ano, ve většině případů se miminku v nosítku líbí, jen s vámi pláčem „komunikuje“.

Jen POZOR! Ověřte si, že dítě nosíte ve správném, ergonomickém nosítku, nikoliv ve visítku, nosítku neergonomickém. V nevhodném nosítku se dětem opravdu nelíbí!! Více se o ergonomických nosítkách dozvíte zde.

Proč je pláč v nosítku normální?

Miminka pláčí z mnoha důvodů a pláč v nosítku sám o sobě není výjimkou. Je to způsob, jakým nám dávají najevo, že něco není v pořádku nebo potřebují naši pozornost. Ve skutečnosti však miminka v nosítku či šátku pláčou mnohem méně, než když jsou jinde. Je prokázáno, že nošené děti pláčí až o 43% méně nežli děti nenošené. Pravděpodobným důvodem, proč to tak je, je blízkost rodiče, která jim poskytuje pocit bezpečí a komfortu. Přesto i zde mohou nastat situace, kdy miminko i v ergonomickém nosítku či šátku začne plakat.

Možné důvody, proč miminko v nosítku pláče

  1. Nesprávné nastavení nosítka

Správné nastavení nosítka je klíčové pro pohodlí a bezpečnost dítěte při nošení. Pokud dítě v nosítku pláče, jedním z možných důvodů může být právě nesprávné nastavení. Tady je několik konkrétních bodů, na které je třeba dbát, abyste zajistili, že nosítko je správně nastaveno pro vaše miminko:

- Velikost a nastavení nosítka: Nosítko nesmí být příliš těsné nebo příliš volné. U rostoucích nosítek, která se dají přizpůsobit velikosti dítěte, je zásadní, aby bylo nosítko správně upraveno. To znamená, že zádová opěrka by měla být nastavena tak, aby podporovala dítě až ke krku, ale neměla by být tak vysoká, aby dítěti bránila v pohybu.

- Šířka sedu: Šířka sedu nosítka by měla odpovídat šíři dětského rozkroku tak, aby nožičky dítěte byly podpírány od kolínka ke kolínku. Příliš široký sed může způsobovat, že se dítěti nožičky nadměrně roztahují, což je pro něj nepříjemné a může vést k pláči. Naopak příliš úzký sed nemusí dostatečně podporovat dítě v optimální poloze „M“, kdy jsou kolena vyšší než zadeček.

- Podsazení zadečku: Zvláště u malých miminek je důležité, aby mělo dítě dobře podsazený zadeček. Tím se zajistí, že dítě bude v nosítku sedět v poloze, která připomíná malé zakulacení. Tato poloha je přirozená a ergonomická, napomáhá správnému vývoji dětského kyčelního kloubu a zároveň je pro dítě pohodlnější.

Pokud si nejste jisti, zda máte nosítko správně nastaveno, je vždy dobré konzultovat to s odborníkem na nošení dětí. Můžete také kontaktovat náš zákaznický servis prostřednictvím emailu info@monilu.cz, nebo zprávou na sociálních sítí - FB či Instagram.

  1. Hlad nebo plná plenka

Děti, zvláště novorozenci a kojenci, mají velmi malé žaludky a potřebují časté krmení. V blízkosti maminky, v nosítku, cítí matčino tělo a mléko, což vyvolává jejich přirozenou potřebu být kojeny. Tato potřeba není pouze o hladu; kojení poskytuje také útěchu, bezpečí a blízkost k matce, což jsou základní potřeby každého dítěte.

V nosítku je možné kojit velmi prakticky. Pokud miminko pláče kvůli hladu, jednoduše povolením bočních popruhů nosítka a posunutím dítěte níže k prsu situaci vyřešíte rychle a velmi diskrétně. Toto uspořádání umožňuje dítěti pít, zatímco je stále v nosítku, a mamince nabízí možnost pokračovat ve svých aktivitách.

Co se týče plné plenky, je důležité si uvědomit, že ergonomická pozice v nosítku může podnítit dítě k vyprázdnění, a to i krátce po tom, co jste miminko dali do nosítka s čistou plenkou. Ergonomická pozice podporuje přirozenou polohu pro vyprazdňování, a proto se může stát, že dítě, které šlo do nosítka s čistou plenkou, ji bude mít za pár minut pokakanou. Teplo a vlhkost z plné plenky jsou pro dítě nepříjemné, a proto je důležité plenku pravidelně kontrolovat a v případě potřeby ji vyměnit.

  1. Přehřátí nebo zima

Miminka mají jiný termoregulační systém než dospělí. Jejich tělo se ještě nenaučilo účinně regulovat teplotu, což znamená, že jsou zvláště citlivá na přehřátí nebo podchlazení.

Abychom předešli těmto problémům, je důležité oblékat miminko do nosítka vhodně. V teplejším počasí by mělo mít na sobě přiměřeně méně vrstev, aby se předešlo přehřátí. V opravdu teplém počasí, především v letních parnech, můžete nosit miminko v nosítku pouze v plence. Na hlavičku klobouček a nožičky namazat opalovacím krémem s vysokým faktorem. Úplně skvělé je využití funkčního oblečení, například bodyčka z letní merino vlny. Merino má totiž výborné termoregulační schopnosti, v létě odvádí pot, nestudí, v zimě naopak zahřívá.

V chladnějším počasí je potřeba zajistit, že miminko bude mít dostatečný počet vrstev, přičemž platí, že dítě se do nosítka pod společnou bundu obléká ve stejném počtu vrstev oblečení jako rodič. Navíc dáváme pouze ochranu hlavičky a nožiček, protože tyto části těla jsou obzvláště náchylné ke ztrátě tepla. Použití nosící bundy nebo vsadky může pomoci udržet oba, rodiče i dítě, v teple a pohodlí bez rizika přehřátí nebo podchlazení. Více se o oblékání dětí do nosítek v zimě dočtete zde.

  1. Potřeba se vyčůrat

Jedním z běžných důvodů, proč děti pláčou, je nepohodlí způsobené potřebou vykonat močení. Toto může být zvláště problematické, když jsou děti v nosítku, protože tlak a poloha mohou způsobit, že se cítí nepohodlně a nemohou se vyčůrat. To je typické především u chlapců, jelikož je jejich penis přitlačený k plence nebo je v takové pozici, která jim v pohodlném močení vadí.

Vypozorování tohoto signálu – pláče kvůli čůrání – může být skvělým začátkem pro bezplenkovou metodu. Bezplenková metoda spočívá v tom, že rodiče se snaží rozpoznat signály, které dítě dává, když potřebuje jít na toaletu, a reagují na ně tak, že dítěti umožní vykonat potřebu mimo plenku, například nad umyvadlem, nočníkem, … V případě, že dítě začne být v nosítku neklidné a projevuje známky nepohodlí, může to být signál, že je čas miminko vyjmout a dát ho vyčůrat.

  1. Miminko je unavené, přetažené

Děti v nosítku rády pozorují okolí, během nošení jsou velmi aktivní a zvědavé. Je to naprosto normální, jelikož svět kolem nich je plný zajímavých podnětů, které chtějí zkoumat. Tato neustálá zvědavost a touha po objevování však může vést k rychlému vyčerpání a přetažení. Důvodem je, že malé děti ještě nemají plně vyvinutou schopnost regulovat svou úroveň stimulace nebo rozpoznat, kdy si potřebují odpočinout. Jejich nervový systém tak může být snadno přetížen příliš mnoha podněty.

Když jsou miminka unavené a zároveň přetažené z příliš mnoha vjemů, mohou začít plakat. V tomto stavu je pro ně obtížné usnout, a to i přesto, že jsou unavené, protože jejich mysl je stále ve stavu vzrušení ze všeho, co kolem nich probíhá.

Miminku proto ukažte, že nosítko je bezpečné a pohodlné místo i pro odpočinek a spánek. Položení hlavičky dítěte na vaši hruď, zpívání, pohupování nebo použití kapucky k vytvoření přítmí jsou způsoby, jak miminku pomůžete uklidnit se a usnout. Tyto akce vytvářejí uklidňující prostředí, které napomáhá dítěti přejít od stavu přetažení a vzrušení k odpočinku a spánku.

Ukažte miminku, že nosítko je nejen skvělé místo pro pozorování světa, ale také místo pro bezpečný a pohodlný odpočinek. Miminko si nošení a spánek v něm zamiluje.

Kdy je čas dát nosítku další šanci

Pokud se vám zdá, že se vašemu miminku v nosítku či šátku opravdu nelíbí, může to být jen období. Někdy stačí počkat týden nebo dva a nosítko zkusit znovu. Děti se rychle vyvíjejí a jejich preference se mohou měnit.

Nošení dětí v nosítku je nádherným způsobem, jak posílit vazbu mezi rodičem a dítětem, a zároveň nabízí praktické výhody. Pokud vaše miminko v nosítku pláče, nezoufejte a nepropadejte panice. Většinou existuje jednoduché řešení, jak situaci zlepšit. Vždy se snažte vyhodnotit a řešit základní potřeby vašeho dítěte a pamatujte, že každé dítě je jedinečné a co pomáhá jednomu, nemusí fungovat u druhého. S trochou trpělivosti a pochopení najdete způsob, jak z nošení udělat příjemný zážitek pro vás oba.

Výhody nošení dětí v ergonomickém nosítku

Nyní, když jsme si vypsali možné důvody, proč miminko v nosítku/šátku pláče, pojďme si připomenout, proč je nošení dětí v ergonomickém nosítku tak výhodné.

  1. Blízkost k rodiči: Nošení dětí podporuje vytváření silného vazebného pouta mezi dítětem a rodičem. Dítě cítí teplo, slyší srdeční tep a uklidňuje se pohybem rodiče.
  2. Podpora správného vývoje: Ergonomická nosítka jsou navržena tak, aby podporovala správný vývoj kyčlí a páteře dítěte.
  3. Pohodlí pro rodiče: Nošení miminka v nosítku může být méně zatěžující pro vaše záda a ramena než nošení v náručí.
  4. Praktičnost: S nosítkem máte obě ruce volné, což je praktické při vyřizování domácích či venkovních aktivit.
  5. Uklidňující efekt: Mnoho dětí se v nosítku snáze uklidní a usne díky rytmickému pohybu a blízkosti rodiče.
English Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & techka s.r.o.