Zákaznická podpora:+420 732 769 291info@monilu.cz

Jak vybrat ergonomické nosítko pro děti?

Vybíráme ergonomické nosítko

Nejeden rodič si tím prošel. 9 měsíců se připravujete na miminko, těšíte se na něj, s jeho narozením se však idylické představy o spokojené rodině mohou záhy změnit. Miminko pláče, je neklidné, málo spí, stále se chce chovat. Vy ale potřebujete mít i volné ruce! Řešením je ergonomické nosítko.

úvodní fotka

Je důležité si uvědomit, že právě narozené miminko se devět měsíců nosilo v bříšku, neznalo nic jiného, než těsný prostor a tlukot maminčina srdce. Nyní je pro něj vše nové, získaný prostor je pro něj nový. Častokrát se tak za pláčem miminka, které je nakrmené, přebalené, nic ho navenek netrápí, skrývá pouze touha po bezpečí a tělesném kontaktu s rodičem.

Maminky tak častokrát končí s dítkem v náručí po celý den, což je v mnoha ohledech vyčerpávající a o pohodlnosti nemůže být řeč. Svým zádům, rukám a psychice mohou ulevit vhodně zvoleným ergonomickým nosítkem. Vždyť i naše babičky a prababičky nosívaly děti uvázané na zádech při práci na polích. Nošení dětí navíc sahá až do doby kamenné, ve které první nosící pomůcky vznikaly. Dnes již naštěstí existují šátky a nosítka k tomu určené. Šátek na nošení dětí příčně pruží, je velmi nosný, přizpůsobivý a krásně tak obepne tělo dítěte. Je potřeba jej však správně uvázat. Snazší variantou je pak šátkové nosítko, jehož obliba mezi maminkami roste čím dál více pro jeho jednoduchost, rychlost a praktičnost.

„Po narození jsem zvolila šátek, ale pak jsem vyzkoušela nosítko Monilu Uni Start a bylo jasno. Ze vzoru jsem byla unesená. A ač byla rodina k nošení ze začátku lehce skeptická, tak nakonec nosili se stejnou radostí jako já, a na procházky brali raději nosítko než kočár.“ Michaela M.

newborn

Proč nosit děti v ergonomickém nosítku?

  1. Méně pláče a stresu pro mámu i dítě

Ať už nosíte prcka v šátku či v nosítku, jste neustále spojení a pro miminko v blízké poloze. Dítě cítí váš vnitřní klid, méně pláče a snadněji usíná. Díky tomu ví, že není opuštěno a je milováno.

  1. Volné ruce se hodí

Jakmile zajistíte miminku kvalitní ergonomické nosítko, máte obě ruce volné na práci doma. V případě cesty do města už nebudete řešit, zda někde projedete kočářkem.

  1. Snažší kojení

Pokud potřebujete vaše miminko nakojit, je to v nosítku nebo v šátku mnohem jednodušší. Pokud budete na cestách – i diskrétnější. Jakmile se naučíte techniku a získáte grif, bude nosítko váš nejlepší přítel.

  1. Optimální teplotní komfort zejména po narození

Díky nosítku budete v zimě své dítě zahřívat. Bude v teple. Naopak v létě jej můžete ochlazovat.

  1. Dítě je plně pod kontrolou

Pokud dítko u vás v nosítku spí, odpočívá či relaxuje – máte jistotu, že je v pořádku. Není tak třeba monitor dechu či chůvička. Jakmile kníkne či se probudí – víte to první.

  1. Více času pro sebe se hodí

Jakmile dítko nosíte a je na to zvyklé, uděláte toho víc, a zbude vám čas pro vás. V klidu se nasnídáte, zacvičíte si. Nosítko je prostě velkým pomocníkem.

  1. Dítě lépe a kvalitněji spí

Věřte tomu nebo ne – miminko, a zejména ty menší, se v nosítku často cítí tak skvěle, že hravě usínají, plni energie se probouzí. Někdo říká, že je to blízkostí maminky. Jiný tvrdí, že samotná látka nosítek je kouzelná. Kde je pravda už musíte zjistit vy.

Jak správně vybrat ergonomické nosítko?

Ne každá nosítka na trhu tvářící se jako „ergonomická“ skutečně ergonomická jsou. Bohužel v Evropské Unii neexistuje žádná norma, kterou by výrobci musely splňovat z hlediska ergonomie a která by zohledňovala zdravý vliv nosítka na vývoj miminka. Ani evropská bezpečností norma EN 13209-2:2015 (řešící mj. nosnost, mechanickou a chemickou bezpečnost látek či komponentů, hořlavost…) není pro výrobce povinná. Doporučujeme však se při nákupu nosítka informovat, zda ji daný výrobce má či nikoliv. U nosítek vyrobených mimo EU je podobnou alternativou této normy ASTM certifikace (na rozdíl od Evropského trhu je tato pro výrobce/prodejce v severní Americe povinná).

Jak tedy poznám, že je nosítko ergonomické?

cm lapač3

Znázornění správné ergonomické polohy – páteř do tvaru C, postavení nožiček do tvaru M.

  1. Ergonomické nosítko neumožňuje nosit dítě čelem od nosícího, tedy kdy miminko kouká ven a je zády opřené o nosícího (maminku/tatínka). Tato poloha nikdy neumožní dosáhnout ergonomickou polohu, zakulacená záda a nožičky do M, miminko se zde neschoulí do klubíčka. V ergonomickém nosítku je možné nosit miminko pouze tváří k sobě, případně později na zádech (opět ale tváří k zády nosícího).

  2. Materiál u ergonomického nosítka, především zádová opěrka, je z dostatečně měkké látky (nemá „vyztužená“ záda). To umožní maximální přizpůsobení se páteři děťátka a zakulacení do písmene C, které je důležité především v prvních měsících života. Jinými slovy, nosítko se přizpůsobuje tělu miminka, nikoliv miminko nosítku! Z tohoto pohledu kritérium měkkosti a přizpůsobivosti splňují nejlépe nosítka šátková.

  3. Zádové opěrka je dostatečně široká, aby v každém věku miminka podpírala roztažené nožičky od „kolínka po kolínku“. Kolínka dítěte by v nosítku měly být vždy výše nežli zadeček, z pohledu zepředu tvořící společně písmeno „M“. Pokud je látka úzká a zasahuje např. pouze ke stehýnkům, kolínka padají. Toto je typické pro neergonomická nosítka, tzv. „visítka“, která mají sed tak úzký, že miminku končí látka hned za hýžděmi a miminko v nosítku vyloženě „visí“ za rozkrok.

  4. Zádová opěrka by měla být také dostatečně dlouhá, aby především v období, než dítko začne samo sedět, zasahovala svojí délkou až ke krku miminka. Neměla by končit pod rameny, ani zasahovat příliš vysoko a zakrývat miminku hlavičku. Jakmile je dítě starší, samo sedí, má již dostatečně zpevněnou páteř, zádová opěrka může zasahovat níže (cca k ramínkům), aby si i dítě v pohodě vyndalo ruce ven.

Z pohledu výdrže nosítka a zachování bodu 3 a 4 jsou nejlepší alternativou nosítka rostoucí, kterým jednoduše nastavíte jak šířku, tak výšku zádové opěrky – po nějakou dobu tedy porostou s vaším miminkem. A nemusíte se obávat, jednou nastavíte a přenastavíte až v době, kdy chybí látka v sedu, či je krátká zádová opěrka, což bývá tak jednou za 3-4 měsíce.

  1. Ergonomické nosítko by také mělo myslet na pohodlí rodiče, který dítě nese. Mělo by mít dostatečně pevný bederní pás, který při správném dotažení a usazení dítka do něj roznese až polovinu váhy dítěte. Především při nošení těžších dětí (více jak 8 kg) byste výběru pevnosti bederního pásu měli věnovat dostatečnou pozornost, aby při nošení netrpěla vaše záda. Stejně tak je důležité polstrování ramenních popruhů. Vyhnout byste se tedy měli nosítkům s úzkým či extra měkkým bederním pásem, či s úzkými a málo polstrovanými ramenními popruhy.

Jakou vybrat velikost nosítka?

Jak již bylo napsáno výše, pro zachování ergonomie je důležité při nošení udržet podporu roztažených nožiček od kolínka ke kolínku a délku zádové opěrky zasahující nejníže pod ramínka (u menších dětí – nežli sedí – ke krku). S růstem dítka roste i délka stehenní kosti, zvětšuje se délka rozpětí mezi kolínky, prodlužují se záda. Nosítko, které bylo vašemu miminku dobré před 3mi měsíci mu již nemusí být dobré dnes.

Nejlepší volbou jsou proto nosítka rostoucí, která umožňují pozvolné rozšiřování šířky v sedu a délky zádové opěrky. Tím vám jedno nosítko vydrží i dva či více let.

Výjimkou jsou nosítka určená pro nošení novorozenců. Malá miminka mají své specifické potřeby, je potřeba dbát na správnou podporu zad a jejich zakulacení do klubíčka. Není žádoucí, aby měly příliš nakrabacenou látku u kolínek či příliš volné látky na zádech. U novorozeneckých nosítek proto počítejte s výdrží cca do roka, maximálně roka a půl. V případě, že budete chtít nosit i nadále, bude pak potřeba pořídit nosítko větší (od 2-4 měsíců, či rovnou batolecí).

Pozn: Rozsah doby použití nosítka je u každého dítěte individuální. Pokud jste např. vysocí vy, rodiče, je pravděpodobné, že i vaše miminko bude tabulkově nadprůměrné, tedy vám konkrétní nosítko vydrží kratší dobu nežli miminkům drobným.

Při výběru nosítka od narození dbejte hlavně na měkkost a pružnost látky na zádové opěrce. Je důležité, aby nelimitovala miminko v možnosti schoulit se do klubíčka. Nosítko by také mělo umožňovat přepnutí bočních přezek pod zadeček miminka, opět z důvodu maximálního zakulacení páteře. Případně je možné vybrat nosítko s širokými vázacími ramenními popruhy, tzv. hybridní či TAI nosítko. Na pohled je velice podobné šátku, má však bederní pás, zádovou opěrku a ramenní popruhy, které se nezapínají na přezku jako batoh, ale je potřeba je uvázat.

Pokud jste se k nošení dostali později, nebo na novorozené miminko používáte šátek a vybíráte nosítko pro miminko, které již drží hlavičku, koukejte po rostoucím nosítku určeném pro nošení dětí od 2 měsíců. Těch najdete na trhu nejvíce. Výdrž těchto nosítek je již mnohem delší. Obecně takové nosítko vydrží do 2-3 let, tedy po celou dobu nosícího období. U miminek, které již jistě drží hlavičku není potřeba přepínat boční přezky pod prdelku, postupně se zpevňuje celá páteř, její zakulacení není tak viditelné, přechází z tvaru písmene „C“ do písmene „J“. I u této velikosti nosítek se setkáte buď s ramenními popruhy zapínající se jako batoh, tak i s vázacími variantami (tai, hybridní nosítko)

monilu uni

„MoniLu Uni jsem pořídila, když byly synovi dva měsíce. Teď mu jsou víc než dva roky (a má 12kg) a nosítko je nám pořád občasným společníkem při delších výletech. Jedna z nejlepších investic do dětské výbavy!“ Barbora P.

Jeli vaše dítko staré kolem jednoho roku, plně zpevněné, sedí, leze, či již chodí, směle můžete zvolit nosítko batolecí. Většina nosítek vydrží téměř do předškolního věku (do 4 až 5ti let), pokryje tak veškeré výlety, dny, kdy dítko nechce chodit, chce se na procházkách nosit, neujde velké vzdálenosti, bolí ho nožičky…. Zde se zaměřte především na vaše pohodlí, aby nosítko mělo dostatečně pevný a nosný bederní pás, ideálně ergonomicky tvarované ramenní popruhy s nosnými výplněmi. Budete nosit více kilo, nosítko musí být pohodlné také maximálně i vám!

Pro ty z vás, kteří preferují jednoduchost a čistý vzhled, mohou být vhodnou alternativou i ergonomická nosítka, kde není třeba nic nastavovat. Tyto nosítka však nerostou s vaším dítětem, dobré mu budou pouze v určitém období. Výdrž bývá cca 6 měsíců až jeden rok, dle věku, kdy nosítko pořídíte. Malá miminka rostou nejrychleji v prvním roce života, tedy jednovelikostní nosítko, které pořídíte pro 5měsíční miminko vydrží cca do roka, poté mu bude již krátké jak v sedu, tak ve výšce zádové opěrky. Tato nosítka ale mají jednoduchou konstrukci, tvořenou pouze bederním pásem, tělem nosítka a ramenními popruhy. Chybí zde jakákoliv možnost natavení šířky a výšky, takže nemají dodatečné šnůrky či přezky pro nastavení.

  • Onbuhimo

Onbuhimo je nosítko, spíše takové „poponášítko“, bez bederního pásu. Je tvořeno pouze zádovou opěrku a ramenními popruhy, které jsou napevno připevněny k tělu nosítka. Toto nosítko je velice skladné, ale skrz absenci bederáku není vhodné na dlouhodobé nošení, jelikož celou váhu zde nesou vaše ramena. Onbuhimo je vhodné pro děti, které již sami sedí, lezou, plazí se, tedy od cca osmého měsíce. Onbuhima bývají také rostoucí, stahování mají často řešené pomocí stahovacích šňůrek v šíři zádové opěrky. Bývá oblíbené u maminek, které jsou těhotné, mají již bříško a nosí staršího sourozence. Díky absenci bederního pásu je tedy nic netlačí na těhotenském bříšku, ale opravdu to není na dlouhé nošení.

Mám zvolit nosítko s klasickými ramenními popruhy nebo s vázacími (TAI)?

Při výběru nosítka se často setkáte i s možností volby ramenních popruhů. Ty jsou buď klasické a fungují naprosto stejně jako ramenní popruhy u batohů, nebo tzv. vázací – tai. Bývají dlouhé cca 2 metry, někdy jsou u krku mírně vypolstrované a je potřeba je uvázat tak, jako kdybyste vázali šátek. Možnost volby typu ramenních popruhů je vždy na vás. Každé popruhy mají své pro a proti a každému sedí něco jiného.

tai monilu uni

Vázací nosítko MoniLu UNI START TAI

Obecně se dá říci, že klasické ramenní popruhy jsou na manipulaci s nosítkem rychlejší, zapnete bederní pás, nasadíte ramenní popruhy, zapnete zádovou sponu a je hotovo.

Oproti tomu uvázat TAI popruhy zabere trošku více času. Vázat je například venku, kdy je mokro, pak také není zcela praktické. Na druhou stranu některým maminkám toto vázaní lépe sedí na ramenou. Tai popruhy také preferují silnější maminky, kdy je pod rameny na prsou netlačí žádné popruhy od klasických nosítek.

Volí je často také maminky, které své děti již nosí v šátku a ve vázání jsou zběhlé. Vázací ramenní popruhy mohou také prodloužit reálnou výdrž nosítka. Pokud dítku chybí pár cm v šíři nosítka a to je již nastavené na maximální velikost, TAI ramenní popruhy uvážete tak, aby vyplnily centimetry chybějící ke kolenním jamkám.

Je nošení v nosítku zdravé? Nemohu miminku ublížit?

Ano, určitě zdravé je. Ale pozor, pouze ve správném ergonomickém nosítku. A ne, miminku určitě neublížíte.

Nošení dětí má bezesporu nespočet pozitivních vlivů na správný psychomotorický vývoj miminka. Často se nošení dětí na těle ihned po narození také nazývá jako „čtvrtý trimestr“. V děloze je miminko ve velmi těsném prostoru, s nožičkami u těla, schoulené v klubíčku, a přesně taková je poloha na těle maminky v ergonomickém nosítku. Miminko se na těle maminky „dopéká“. Cítí její vůni, tlukot jejího srdce, cítí se v bezpečí, podporuje se správný oboustranný vztah rodič – dítě. Miminko je také přímo u zdroje potravy – mateřského mléka, dochází k podpoře laktace, miminko může být v nosítku kojené, kdykoliv je potřeba.

Nošení dětí v šátku či v ergonomickém nosítku schvaluje i Česká pediatrická společnost. Opět je třeba zdůraznit, že nošení musí být ergonomické – tedy záda do C, nožičky do M, nošení čelem k rodiči. Především u malých miminek, které ještě nedrží hlavičku, je důležité, aby byla hlavička v prodloužení páteře, položená na hrudi nosícího a netlačila tak svou vahou na páteř. Široké roztažení nožiček, kdy jsou kolínka výše než zadeček, je také velmi žádoucí pro správný vývoj kyčlí. Více se o pozitivním vlivu nošení z pohledu fyzioterapie či ortopedie dočtete v článcích zde.

Pokud vás od nošení zrazuje například váš dětský lékař, prosím přesvědčte se, že ví, jaké nosítko používáte. Mnoho lékařů nošení dětí odmítá, jelikož si z dob minulých pamatují pouze nevhodná nosítka, výše zmíněná „visítka“, která u nás zažívala boom před 15-20ti lety a opravdu pro nošení vhodná nebyla a nejsou. V případě, že má vaše dítě jakoukoliv fyziologickou odchylku, řešíte fyzioterapii a jiné, je vhodné zkonzultovat vhodnost nošení dětí s odborníkem v oboru, který má s nošením dětí zkušenosti.

Mohu nosit v nosítku, když mému miminku lékař doporučil abdukční široké balení?

Ano. Jak řečeno již výše, ergonomická poloha je žádoucí pro správný vývoj kyčlí. Po dobu nošení dítěte v nosítku není třeba přidávat ani plenku navíc (tzv. široké balení). Dítě nošené v nosítku není pasivní, jak by se mohlo zdát. Posiluje břišní svalstvo a trénuje samostatné držení hlavičky. Snad každý nejednou slyšel, že se u miminek bedlivě sleduje správný vývoj kyčlí. V České republice se totiž až 4% dětí rodí s vrozenou dysplazií kyčelního kloubu.

„Vývojová kyčelní dysplazie je vadné vyvíjení kyčelního kloubu, které může mít za následek až vykloubení kyčelního kloubu. V dnešní době se toto hlídá a včas léčí díky pravidelným ultrazvukovým kontrolám kyčlí u miminek. Správný vývoj kyčelního kloubu můžeme výrazně ovlivnit správným balením miminka. Zavedení tzv. abdukčního balení (kdy jsou dolní končetiny v kyčlích pokrčené a polohované od sebe) znamená významný pokrok proti takzvanému addukčnímu balení (kdy jsou nožičky narovnané přitisknuté k sobě).

Právě nosítko MoniLu splňuje, při správném nastavení, parametry odpovídající abdukčnímu balení, a tudíž zajišťuje i správné vyvíjení kyčelního kloubu miminka.“ MUDr. Radek Sedláček, ortoped.

vlny plus

MoniLu UNI PLUS pro nošení starších dětí. 

Jak je to s nošením větších - chodících dětí?

Ačkoliv dítě po zvládnutí prvních krůčků chce běhat vždy a všude, nikdy nevíte, kdy na něj dopadne únava. Nosítko je perfektní volbou pro odpočinek. Nic nedokáže pokazit výlet tak, jako bolavé nožičky dítěte. S nosítkem se navíc krásně dostanete i na místa, která by vám byla s kočárkem zapovězena. Větší nosítka, např. nosítko MoniLu UNI či UNI PLUS tak bezesporu využijete i pro starší děti.

Výhodou nosítek MoniLu, je možnost pohodlně nosit dítě i na zádech. Výplně jsou pevné, ale příjemné, nikde netlačí, skvěle rozloží váhu i těžších dětí. Při správném nastavení nosítka dítko krásně uvidí i na cestu vpřed. Díky těsné blízkosti dítěte k tělu nosícího navíc nepocítíte změnu těžiště, jako tomu obvykle bývá při nošení dětí v nosících krosnách. Nošení v ergonomickém nosítku po nezpevněném povrchu se tak stane bezpečnější.

Dupeto_Monilu-9

S nosítkem se dostanete i tam, kde je kočár nepoužitelný.

English Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & techka s.r.o.