Zákaznická podpora:+420 732 769 291info@monilu.cz

Jak dlouho mohu nosit dítě v nosítku?

Je bezpečné nosit miminko v nosítku či šátku i několik hodin?

Máte pocit, že nosit svoje miminko v nosítku je nějak omezeno časem nebo věkem miminka? Zapomeňte na to! Nošení dětí v šátku či nosítku je téma, které vyvolává spoustu otázek a obav, zejména u novopečených rodičů.

"Jak dlouho mohu nosit dítě v nosítku?" je jedna z nejčastějších otázek. A odpověď je jednoduchá: můžete nosit své miminko tak dlouho, jak jen chcete a potřebujete, vždy však s použitím zdravého rozumu.

Můžu nosit novorozence v nosítku?

Nošení novorozeného miminka v ergonomickém nosítku či šátku má spousty přínosů. Nejenže podporujete blízký kontakt, který podporuje vytváření silné emocionální vazby mezi vámi a vaším miminkem, ale také napodobujete pohodlí a bezpečí, které miminko zažívalo ve vašem bříšku. Miminka jsou klidnější, protože cítí vaše teplo, slyší tlukot vašeho srdce a pohupování, které jim připomíná čas strávený v děloze. Dalším důvodem, proč nosit miminko v nosítku, je ergonomické usazení, které podporuje zakulacená záda a "M" pozici nožiček. Tato poloha může pomoci i s tříměsíčními kolikami a podporuje správný vývoj kyčlí. A co víc? Nošení miminka blízko vašeho srdce podporuje spuštění a udržení laktace. Těsná blízkost a snadný přístup k prsu usnadňují kojení a zvyšují vaši schopnost reagovat na potřeby vašeho dítěte.

Pozor na následující mýtus!: „Nošení dítěte v nosítku může způsobit křivení páteře kvůli tlaku hlavičky na páteř.“ Pokud je miminko správně umístěné v ergonomickém nosítku, které podporuje přirozené zakulacení páteře, kde je miminko v pozici "žabky" s podporou nožiček od kolínka po kolínko, což zajišťuje, že páteř zůstává v přirozené zakulacené poloze a hlavička novorozence je v prodloužení páteře, opřená o hruď nosícího, k žádnému tlaku (či dokonce křivení páteře), nedochází! Navíc, v nosítku není miminko pasivní. Nošením ve správné ergonomické pozici posiluje břišní svalstvo a podporuje přirozený vývoj páteře. Miminko je také motivováno začít držet hlavičku, což je důležitý krok ve vývoji. Nošením miminka čelem k sobě v šátku či nosítku tak můžete nahrazovat známé pasení koníčků, které ne všechny děti mají rády. Dejte si však záležet s výběrem vhodného nosítka od narození.

A jak je to s tím zdravým rozumem? Ačkoliv nošení dětí v nosítku či šátku nabízí mnoho výhod, je důležité naplňovat i další potřeby miminka: tedy přebalit ho, nakrmit, dopřát mu čas strávený mimo nosítko pro rozvoj motoriky, aby si zakopalo, protáhlo, potrénovalo přetočení na bříško…

Kolik hodin a jak často teda mohu nosit miminku v šátku / nosítku?

Tolik hodin a tak často, jak jen budete oba dva chtít! Jak miminko roste, přirozeně se doba nošení sníží, protože bude chtít více prozkoumávat svět kolem sebe po vlastní ose. Pokud je ale nošení pro oba příjemné (tedy pro vás, jako rodiče a i pro miminko), neexistuje žádný pevně stanovený limit pro dobu nošení! Zapomeňte na mýty a obavy. Je důležité sledovat signály, které vám vaše dítě dává. Pokud je miminko klidné, spokojené a v bezpečné, podpůrné pozici, a pokud i vám je nošení pohodlné (necítíte bolest, či únavu), můžete své dítě nosit prakticky kdykoliv, a tak dlouho, jak je to pro obě strany příjemné. Dbejte však na to, abyste nosili opravdu ve vhodném ergonomickém nosítku. Jak jej správně vybrat, naleznete v článku zde.

Pozor na mýtus o nošení číslo 2 (a 3)!: „Mohu nošením miminko rozmazlit?“ nebo „Nezvykne si miminko na nošení a nebude se pak chtít nosit stále?“ Jakékoliv nošení miminka (ať už na rukou, v nosítku, šátku..) samo o sobě miminko rozmazlit nemůže! Ba naopak! Tím, že jsou miminka v blízkosti svých rodičů, rozvíjí se důvěrný vztah mezi nimi, který je základem pro zdravý emocionální vývoj. Navíc, miminko na nošení již zvyklé je. Bylo nošeno 9 měsíců v těle matky a být nošeno je tedy jeho základní potřeba, stejně jako potřeba jíst. Děti, které jsou často nošeny, obvykle pláčou méně, protože se cítí v bezpečí a spokojeně. Vztahy a výchova jsou o mnoho složitější než pouhé rozmazlování či nenáročnost. Poskytování lásky, bezpečí a podpory, když je dítě malé, mu pomáhá vyvinout se v samostatnou a sebevědomou osobu.

Nošení vašeho dítěte je jedním z nejpřirozenějších způsobů, jak mu poskytnout lásku, pohodlí a podporu v prvních měsících a letech života. Věřte svému instinktu, poslouchejte potřeby svého miminka a užívejte si tu neuvěřitelnou blízkost, kterou nošení nabízí.

Nošení dětí ve správné ergonomické pozici doporučuje i Česká pediatrická společnost, stejně jako mnoho dalších odborných organizací po celém světě. Toto doporučení vychází z poznatků o významu nošení pro správný fyzický a emocionální vývoj dětí.

English Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & techka s.r.o.