Zákaznická podpora:+420 732 769 291info@monilu.cz

Jak prát oblečení pro děti?

Jak správně prát dětské prádlo?

Mít děti znamená věčně plný koš na prádlo. Když objevují svět znamená to často prát nepřeberné množství skvrn. Zároveň musíte řešit jejich citlivou pokožku, která má často sklony k exémům a lecco ji může podráždit.

To je kombinace, která se zdánlivě vylučuje. Jak můžu vyprat odolné skvrny, bez použití agresivních čističů? V následujícím článku si shrneme několik užitečných tipů, jak to zařídit, aby byla pokožka miminka jako v bavlnce.

Začít můžeme třeba tím, že odpovíme na ty nejzásadnější otázky každé nastávající maminky.

Musím vyprat novorozenecké oblečení?

Asi největší oříšek je praní novorozeneckého oblečení. Každá maminka si chystá výbavičku ještě před příchodem miminka. Tady vzniká první otázka, jestli prát takové oblečení i třeba to poděděné. A odpověď je naprosto jednoznačná.

Ano! Ať už je to textil z obchodu, nebo z druhé ruky, vše je nutné před prvním nošením vyprat, a dokonce i vyžehlit. Pokožka miminek je mnohem jemnější než kůže dospělého člověka a nemá ještě vytvořenou přirozenou ochranu. Proto je nutné zničit co největší množství nečistot a bakterií.

prani-detskeho-obleceni

Jak mám vyprat novorozenecké oblečení?

A teď to přijde. Vyjasnili jsme si, že je nutné prát novorozenecké oblečení. Teď si řekneme, jak tedy prát. V první řadě je nutné oblečení oddělit od ostatního prádla a prát ho zvlášť. Je to kvůli hygieně, aby nějaké bakterie nebo jiné mikroorganismy, které jsou pro ostatní členy rodiny neškodné, neuškodily miminku.

Většina novějších praček má speciální program pro děti. Tento program se liší v počtu máchání. Čím déle totiž prádlo mácháte, tím zvyšujete šanci, že odstraníte veškeré zbytky pracího prášku. Dalším doporučením je dodržovat výrobcem doporučenou dávku pracího prostředku. Tím zvyšujete pravděpodobnost jeho úplného odstranění z vláken textilie.

Na kolik stupňů mám prát novorozenecké oblečení?

U nastaveného programu na praní si také zkontrolujte teplotu pracího programu. Abychom docílili zničení všech možných nečistot a bakterií, pereme na co nejvyšší teplotu. Nejlepší volbou je 60 až 90 °C. U nového nebo poděděného již praného oblečení stačí 60°C. Avšak pokud se chcete zbavit odolných skvrn, často může být nutná takzvaná vyvářka. Pokud máte strach o stav látky po takovém drastickém praní, vězte, že výrobci dětského oblečení s tímto počítají.

Doporučení na cedulkách novorozeneckého nebo batolecího oblečení udává teplotu praní maximálně 60°C. Pokud to tak není, je tu vysoká pravděpodobnost, že se Vám takový kousek rychle sepere. Na druhou stranu, když vezmeme v úvahu, jak rychle děti rostou, je možné, že na takové seprání nemusí ani dojít. Každopádně pokud investujete do kvalitnějších materiálů, je vyšší pravděpodobnost že si udrží tvar i barvu mnohem déle. Spolu s oblečením nezapomeňte do pračky přidat i ručníky, látkové pleny, dečky a vlastně veškerou textilii, s kterou novorozenec přijde do styku.

Jak dlouho před příchodem miminka mám prát novorozenecké oblečení?

To, jak dlouho dopředu prát novorozenecké oblečení, vlastně nezáleží tak úplně na samotném praní, jako spíš na stavu těhotné ženy. Pokud se nerozhodne zaúkolovat partnera nebo rodinu (a má na to plné právo!) musí brát v úvahu, jak se bude cítit při praní a žehlení.

Pokud to totiž nechá na poslední chvíli, vzhledem k pokročilému těhotenství mohou přijít komplikace v podobě bolení zad a únavy. Vhodné je si tuto přípravu rozdělit do několika dní nebo týdnů a nesnažit se “sfouknout” všechno najednou na poslední chvíli. A ano žehlení je nutnost. Horká pára totiž zabije to, co pračka nedokázala do té doby. Je to taková pojistka.

V čem mám prát novorozenecké oblečení?

Probrali jsme přípravu oblečení, prací program a teplotu. Teď si řekneme, jaké produkty vlastně použít. V současné době prakticky každý výrobce pracích produktů má i výrobky pro novorozence většinou s označením “senzitive”. Vybrat si můžete podle značky, ceny, konzistence. Pokud máte oblíbený prací prostředek, určitě není od věci zjistit, jestli nevyrábí i ten pro citlivou dětskou pokožku. Nyní shrňme body, na co se u výrobců zaměřit:

  1. Jestli je produkt hypoalergenní
  2. Dermatologicky testovaný
  3. Má certifikaci vědeckého pracoviště
  4. Je vhodný pro novorozená miminka již od porodu

Jak často mám prát novorozenecké oblečení?

Jelikož se děti špiní oblečení velice rychle, je dobré ho mít dostatečné množství na střídání. Není nic neobvyklého, když budete miminko převlékat i několikrát denně (a to ne kvůli tomu, že chcete zaujmout okolí různými outfity). Perte proto pravidelně třeba dvakrát týdně i když úplně nenaplníte kapacitu pračky. Jednou týdně vyperte i peřiny a ručníky. Abyste zabránili seprání, již při koupi dbejte na kvalitní materiály s vysokou gramáží. 

Co znamenají prací symboly na oblečení?

Již několikrát jsme odkazovali na symboly na etiketách oblečení a doporučení výrobce. Pojďme si ještě vysvětlit co takové symboly znamenají.

symboly

Symboly pro praní:

Symbol pro praní v pračce – naznačuje obrázek malé pračky, uvnitř je vždy číslo, které indikuje maximální teplotu vody ve stupních Celsia. To je maximální teplota, na kterou máte podle výrobce textilie prát.

Symbol pro praní v ruce – je znázorněn jako ruka v lavoru s vodou. Někdy je zde zobrazena i maximální teplota. Oblečení s tímto symbolem vyžaduje praní výhradně v ruce.

Symbol nesmí se prát – je znázorněn jako přeškrtnutá pračka nebo lavor. Většinou následuje věta jako “dry clean only”. Zde budete muset využít služeb profesionální čistírny.

Bělící symboly:

Symbol bělení povoleno – na etiketách je znázorněný jako trojúhelník. Pokud je trojúhelník prázdný, pak je možné použít bělidlo. V případě, že je trojúhelník přeškrtnutý diagonálními čárami, pak je možné použít jen bělidlo bez chloru.

Symbol nesmí se bělit – jedná se, stejně jako u pračky, o přeškrtnutý trojúhelník. Pak bělidlo nemůžeme použít vůbec.

Symboly sušení:

Symbol sušičky – sušička je znázorněna jako kruh uvnitř čtverce. Pokud je takový symbol na oblečení, je možné sušičku bez problému použít a nehrozí nehody. Pokud jsou uvnitř symbolu sušičky i tečky, pak to znázorňuje na jak vysokou teplotu můžeme sušit. Jedna tečka znázorňuje nízké teploty, dvě střední teplota a tři vysoká.

Symbol vertikálního sušení – je vyobrazen jako rovná čára. Zde výrobci chtějí aby oblečení nebo textilie schla ve vertikální poloze, čili pověšená na šňůře, nebo věšáku.

Symbol rovného sušení - obrázek horizontální čáry naznačuje, že byste měli oblečení nechat uschnout v horizontální poloze, čili položit přes celý sušák. Toto sušení vyžaduje třeba vlněné nebo hedvábné oblečení, aby si zachovalo svůj tvar a nevytahalo se.

Symboly žehlení:

Symbol žehličky – je znázorněn jako malá žehlička a říká nám, že takový oděv můžeme v klidu vyžehlit. Tečky, stejně jako u sušičky, pak napoví nastavení teploty.

Symbol nesmí se žehlit – tento symbol je vyobrazen jako přeškrtnutá žehlička. Vysoká teplota žehličky by mohla textilie poškodit.

prani-detskeho-obleceni02

7 vhodných tipů, jak prát dětské oblečení

  1. Speciální prášek: miminkám a malým dětem perte v co nejjemnějším pracím prášku. Jejich imunita se teprve vyvíjí a potřebují oblečení, ve kterém jim bude pohodlně.

  2. Nepoužívejte aviváž: Aviváž není odborníky doporučovaná do 1 roku života. Abyste docílili požadované měkkosti, můžete oblečení žehlit, nebo použít sušičku. Avšak zase si nejprve zkontrolujte cedulky a doporučení výrobce.

  3. Jakékoli nové textilie perte: Tohle doporučení neplatí jen pro novorozenecké oblečení. Je to obecné doporučení pro jakékoli oblečení, které si koupíte nové.

  4. Perte na 60 °C a více: Dříve se prádlo vyvařovalo a pralo ručně. V dnešní době automatických praček a sušiček to máme mnohem jednodušší. Je vědecky dokázané, že teplota 60 °C, zabíjí veškeré škodlivé mikroorganismy.

  5. Předpírka: Pokud nechcete mít zažrané skvrny v oblečení, doporučujeme zašpiněné oblečení hned namáčet a používat třeba žlučové mýdlo přímo na skvrny.

  6. Používejte žehličku: Pro novorozence je to prakticky nutnost. Jaké bakterie neusmrtí pračka, žehlička pak s jistotou ano. Nejlepší je žehlit alespoň 6 týdnů po porodu. Jakmile se miminku trochu vyvine imunita, pak můžete ubrat a žehlit jen něco.

  7. Pleny vytřiďte: Látkové plínky jsou pomocník pro všechno. Hodně lidí ho používá i místo bryndáku, jako druhé prostěradlo do postýlky nebo jako náhrada jednorázových plen. Takové skvrny si pak zaslouží speciální péči a je lepší je dokonce i vyvářet. Tak jedině zamezíme množení bakterií a roztočů, které mohou způsobovat alergie. Snažte se nemít pračku narvanou k prasknutí a vždy pleny před samotným praním vymáchejte a odstraňte zbytky stolice nebo blinkání.
English Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & techka s.r.o.