Týden nošení 2024

-10% s kódem: EBW24

More
Zákaznická podpora:+420 732 769 291info@monilu.cz

Jak oblékat miminko do nosítka v chladném počasí

Přichází zima, jak správně obléct miminko?

S nastupujícím podzimem a zimou zaznamenáváme každý rok obrovské množství dotazů, jak oblékat miminko do nosítka, v chladném počasí.

Pro nošení dětí pod společnou bundou platí naprosto jednoduché pravidlo. Miminko oblékáme úplně stejně, jako oblékáme sebe, navíc dáme pouze vrstvu na nožičky a hlavičku. Co to znamená? 

To, jak miminko oblékneme, záleží hodně na tom, zda máme nosící oblečení. Nosící oblečení může být různorodé, od nosících mikin, přes zavinovací kardigany až po celoroční či zimní bundy. Ačkoliv mluvíme o „nosícím“ oblečení, nenechte se zmást. Jen v oblečení nosit nelze, vždy je potřeba mít miminko v nosící pomůcce, ať už v nosítku nebo v šátku. Nosící oblečení je pouze váš doplněk, do kterého se společně, s dítkem v nosítku či šátku, oblečete.

Nosící oblečení má jednu obrovskou výhodu. Neuniká vám společné teplo. Proto velmi doporučujeme investovat do nosícího oblečení, protože investice se vám několikanásobně vrátí, zejména pokud máte miminko malé.

Nosící mikina

Říka se, že by miminko mělo mít vždy o jednu vrstvu oblečení více než máme my. Vzhledem k tomu, že přes miminko máme vrstvu nosítka (zádové opěrky) či šátek, postačí, když jednu vrstvu navíc přidáme nožičkám a na hlavičce.

Pokud bude venku teplota tzv. „akorát na mikinu“, oblečete miminko klidně jen do bodýčka a tepláčků s ponožkami a zapnete se společně do nosící mikiny. U malého miminka, které ještě nemá úplně dovyvinutou termoregulaci, doporučujeme zvolit silnější ponožky. Na hlavičku miminka nezapomeňte tenkou čepičku.

Pokud je chladněji, přes nosící mikinu zapněte i nosící bundu. Miminko tak stále může zůstat oblečené jen do bodýčka, tepláčků a teplých ponožek, plus čepička.

Nosící bunda

Co ale dělat, pokud máte jen nosící bundu, ale nemáte nosící mikinu? Miminko opět oblékněte jako sebe. Vezměte si mikinu a mikinu oblečte i svému dítěti. Nožičky je potřeba ještě o něco více zateplit. Použijte teplejší tepláčky, fleesové či softshellové capáčky či dvoje teplé ponožky. U ponožek však pozor, aby nebránily miminku v pohybu nožiček. Hůře by se nožičky prokrvovaly a byly by studené. Velmi příjemné na oblékání jsou i dětské mikinové overaly, jen pozor, aby nebyly zakončené v celku jako dupačky. Dupačky nejsou pro nošení všeobecně vhodné, utlačují nožičky miminka a je obtížné miminko napolohovat do ideální ergonomické M polohy.

Jak oblékat, pokud nemám nosící oblečení?

Pokud nemáte vůbec žádné nosící oblečení, nezoufejte. Možností je několik. Miminko opět můžete obléknout jako sebe (tedy bude mít všechny vrstvy oblečení jako máte vy) s tím, že zateplíte nožičky opět vrstvou navíc. Je možné nosit i v kombinéze, avšak takové nošení nebude dlouhodobě pohodlné ani vám, ani dítěti. Miminko ve spoustě vrstvách oblečení jde daleko hůře správně napolohovat a z nošení můžete být otrávení brzo všichni.

Nosící vsadka

Mnohem vhodnější variantou je pořídit si nosící vsadku do vaší bundy. Nemusíte tak kupovat rovnou celou nosící bundu, ale zakoupíte si pouze vsadku, kterou vepnete do vaší stávající bundy. Dejte však pozor, aby vám vsadka do bundy pasovala, může se lišit zip bundy. Vsadky včetně vhodných adaptérů zipů (aby pasovaly do vaší bundy) seženete například u BellyBoo.cz.

Nosící kapsa

Možnou variantou je i nosící kapsa, která se přetáhne pouze přes dítě v nosítku. Tuto variantu vidíme jako velmi praktickou zejména u starších, již chodících dětí, které se nosí na krátké úseky a často chtějí běhat po svých. Odbyde vám zdlouhavé rozepínání a sundávání nosícího oblečení a strach, že dítko prochladne, než ho dooblečete.

Jaké materiály oblečení se pro nošení v chladném počasí hodí nejvíce?

Co se týče první vrstvy oblečení, pak vede jednoznačně merino. Merino je jemná tkaná látka z vlny, která je výborná pro své termoregulační schopnosti. V zimě hřeje, v létě odvádí pot. Na trhu naleznete celou řadu merino bodýček, tepláčků, ponožek, ale i Merino overalů bez ťapek, které jsou opravdu perfektní. Merino oblečení seženete například na satkomanie.cz, nebo zkusmerino.cz.
U nosících bund a mikin máte už velmi široký repertoár co se týče materiálů, vzorů, barev. Zde hraje roli jen váš osobitý vkus, či styl.

Na co nikdy nesmíme zapomenout, je zateplení hlavičky miminka. Pro nošení jsou naprosto ideální kukly, namísto čepic. Čepice se v nosítku všemožně točí, sklouzávají, kdežto kukly drží doslova jak přibité. Kukly můžete pořídit jak tenké bavlněné, tenké merino až po dvojité silné zimní merino, které můžete nosit bez obav celou zimu, i když je teplota pod bodem mrazu.

Máte nosící mikinu i bundu, ale táhne vám na krk?

U nosících mikin či bund často narazíte na to, že máte holý dekolt, na který vám táhne. Kromě různých šátků můžete sáhnout i po prodlouženém nákrčníku, který vás krásně zahřeje.

English Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & techka s.r.o.