Týden nošení 2024

-10% s kódem: EBW24

More
Zákaznická podpora:+420 732 769 291info@monilu.cz

Příčiny a řešení dětské koliky

Dětská kolika

Dětská kolika je obtíž, která je pro lékaře dodnes záhadou. Nedokáží totiž přesně vysvětlit, co je jejím spouštěčem. Tudíž neexistují jednotné postupy, jak ji správně léčit. Na druhé straně je pro mnoho rodičů dětská kolika důvěrně známá. Vyjadřuje to stav miminka, které má nafouklé bříško, což je doprovázené nadýmáním a pláčem.

Miminko může mít i křeče a problémy s vyprazdňováním. Bolesti mohou být tak nesnesitelné, že krom pláče bude miminko křičet a kroutit se. Aby si ulevilo od bolesti, často se miminko propíná, zatíná prstíky, případně přitahuje nohy k tělu. Pro rodiče je pak téměř nemožné miminko ukonejšit a zoufale se snaží najít způsob, jak mu od bolesti pomoci.

Jak poznat, že jde o dětskou koliku?

Aby mohl tento stav být nazývaný dětskou kolikou, musí splňovat takzvané pravidlo 3: miminko pláče minimálně 3 hodiny denně, což se opakuje alespoň 3 dny v týdnu, v celkovém časovém rozmezí 3 týdnů.

Kolika se zpravidla objevuje v 2. týdnu života a sama mizí okolo 3. a 4. měsíce života miminka. Bolesti se nejčastěji objevují odpoledne, navečer a ve večerních, až pozdních hodinách. Časté také je, že miminku jinak nic neschází, netrápí ho jiné zdravotní problémy a prospívá tak, jak má. Z toho tedy vyplývá, že pokud je miminko najedené a přebalené, avšak stále pláče a křičí, může se jednat o dětskou koliku.

detske-koliky

Přestože lékaři nejsou jednotní v tom, co koliku způsobuje, existuje několik variant, co by dětskou koliku mohlo způsobovat:

  • nedokonalý trávicí systém, který se ještě vyvíjí a roste
  • zpevňování a růst břišních svalů
  • plynatost a nadýmání
  • vzduchové bubliny ve střevech z důvodu přílišného sání mléka, nejčastěji z lahve
  • mnoho hormonů v těle způsobující bolení bříška, pláč a mrzutost
  • nedostatek bakterií ve střevech, které napomáhají trávení
  • Kiss syndrom

Mimo jiné kolují i pověry, že se kolika projevuje spíše u kluků než u holek, nebo že má na koliku velký vliv, zda je miminko kojeno nebo dokrmováno (či výhradně krmeno) umělým mlékem.

Dalším velkým vlivem na dětskou koliku mají prý i špatné návyky matky v těhotenství, jako například kouření. Svou roli může hrát i stres. Pokud je matka v psychické nepohodě, snadno se to odrazí na jejím miminku, které z toho pak může mít zdravotní problémy.

Jak ulevit miminku při dětské kolice?

Již víme, jak dětskou koliku rozpoznat, avšak jak se dá miminku od bolestí okamžitě ulevit? Jak již bylo zmíněno, lékaři jsou v otázce dětské koliky lehce bezradní a nebyla zde shoda v otázce, jak ji léčit. Navíc je každé miminko jiné, co pomáhá jednomu, nemusí u druhého fungovat. Přeci jen je zde však několik rad a tipů, jak se dají příznaky dětské koliky zmírnit:

1. Masírování bříška

Bříško masírujte po směru hodinových ručiček. Na bříško moc netlačte, kýžené jsou jemné a pomalé pohyby. Než začnete masírovat, použijte masážní olej, který vaše pohyby ještě zjemní. Masírovat by se mělo zhruba půl hodiny od krmení. K masáži můžete přidat i jemné natahování nožiček a následné přitlačování na bříško.

2. Udržujte teplo

Položte miminko do vaničky s teplou vodou, případně mu dejte na bříško speciální nahřívací polštářky. Teplo pomáhá zmírnit bolest a má navíc uklidňující efekt. Vždy ale dbejte na teplotu vody, ať voda není příliš teplá a miminko se neopaří. A nezapomeňte poté přivinout své miminko k sobě - třeba do šátku či nosítka.

3. Odvedení pozornosti od bolesti

Buďte s miminkem, obklopte ho hračkami, přeneste jeho pozornost na něco milejšího. Miminko můžete chovat v náručí, případně si ho uvázat do šátku či nosítka a mluvit na něj. Vyzkoušet můžete i bílý šum, který má uklidňující účinky. 

4. Nosítko či šátek

ergonomickém nosítku či šátku působí na dětské bříško pozitivně několik faktorů.

- Správná poloha - V nosítku je miminko udržováno ve vzpřímené poloze, což přirozeně pomáhá při trávení.

- Tlak na bříško - Miminko má v nosítku nožičky přitlačené k bříšku, což pomáhá uvolňovat plyny a zahřívá bříško, což může zmírnit křeče.

- Houpání a pohupování - Přirozený pohyb maminky při chůzi nebo pohupování může miminku dodat pocit útěchy a pomoci uklidnit bolest.

- Blízkost k rodiči - Nošení miminka blízko těla poskytuje pocit bezpečí a pomáhá uklidnit nepříjemné pocity.

Nosítko se tak stává nejen praktickým pomocníkem pro každodenní péči o miminko, ale také skvělým způsobem, jak ulevit od bolesti bříška. Nabízí přirozenou úlevu, která kombinuje teplo, tlak, pohyb a blízkost - všechny klíčové prvky pro uklidnění miminka.

babywearing_week_fin

 

6. Procházka na čerstvém vzduchu

Zkuste miminko vzít na procházku na čerstvý vzduch. Kolébavé pohyby v kočárku, případně v šátku/nosítku, jsou pro miminko uklidňující a může tak i snáz usnout.

7. Probiotika a kapky proti plynatosti

V případě užívání léků či jiných léčivých prostředků, konzultujte vše prvně s vaším lékařem. Druhů probiotik a kapek je mnoho, proto je lepší vyhledat lékaře či lékarníka a poradit se, jaké léky jsou pro vaše miminko nejvhodnější. Miminka trpící dětskou kolikou mají jinou mikroflóru než miminka, která těmito problémy netrpí. Užívání probiotik může být proto v tomto případě nápomocné. Navíc jsou probiotika zdraví prospěšné, tudíž jejich užívání nemůže miminko ohrozit.

8. Babské rady

Na trhu je také mnoho kapek na uklidnění. Tyto kapky obsahují fenyklové nebo anýzové silice, což jsou olejové látky, které pomáhají uklidnit bříško, a tak i miminko. Využít se dají i bylinky, nejlépe opět fenykl nebo heřmánek, a to v podobě čajů, které popíjí kojící maminka. Bylinky využijete i ve formě aromaterapie, kdy bylinnými olejíčky můžete masírovat bříško miminka.

9. Krmení

Při kojení by mělo být miminko v klidu a mléko by nemělo sát hltavě. Vyhraňte si na kojení čas, bez rušivých okolních vjemů (televize, mobil, rádio). Zvolte i vhodnou polohu, která vám oběma bude nejlépe vyhovovat. Pokud máte v prsu mnoho mléka, můžete před kojením mléko ručně odstříkat, aby se miminko velkým proudem mléka nezalykalo. Můžete také využít služeb laktačních poradkyň, které vám vysvětlí, jak miminko správně nakojit, aby zbytečně nepolykalo vzduch. Po krmení je potřeba, aby si miminko odříhlo. Tím se tak uvolňují vzduchové bubliny, které pak mohou způsobit bolesti bříška.

Pokud není možné z jakéhokoliv důvodu miminko kojit, na trhu existují i speciální kojenecká mléka, která jsou uzpůsobeny i dětem citlivým na laktózu či kravskou bílkovinu a nedráždí tolik bříško miminka. Při krmení z lahvičky zároveň používejte protikolikové láhve. Ty jsou speciálně upravené, aby miminko nehltalo a nedostávaly se mu do bříška vzduchové bubliny.

detske-koliky-jidlo

10. Rektální rourka

Rourkování je metoda, díky níž se uvolní vzduchové bubliny ze střev. K tomu se využívá rektální rourka, která se zasune do zadečku miminka, čímž se uvolní ony vzduchové bubliny. Před aplikací namažte konec rourky a zadeček miminka olejíčkem, aby aplikace nebyla bolestivá. Zasuňte zhruba centimetr hluboko, dokud neuslyšíte zvuk podobný fouknutí. Rourkování by však měla předcházet konzultace s lékařem.

11. Vyvážená strava maminky

Strava maminky může zásadně ovlivnit zažívací problémy miminka a zapříčinit tak koliku. Při kojení se do těla miminka dostávají všechny živiny z potravy matky, proto by některé potraviny měly být z jídelníčku vynechány. Jedná se především o luštěniny, pečivo, čokoládu, sycené nápoje, papriku nebo cibuli. Problémy může vyvolat i kořenová zelenina či hovězí maso. Eliminační dietou můžeme zjistit, které potraviny dítěti vadí a ty poté vysadit.

Pokud vašemu miminku nic nepomáhá a vy si nejste jisti, zda je tento stav nadále v pořádku, vyhledejte lékařskou pomoc. Doktoři miminko zkontrolují a případně předepíší vhodné léky či kapičky na uklidnění bříška. Zároveň vám poradí, jak postupovat dále.

Doktora neodkladně navštivte v případě, kdy vaše miminko zvrací, má horečku, špatně se mu dýchá, nebo pokud má průjem a ve stolici jsou stopy krve či hlenu.

Dětská kolika by měla postupem času sama od sebe mizet, kolem 3. až 4. měsíce by už miminko nemělo mít žádné závažné příznaky. Nicméně problémy s nadýmáním mohou mít do určité míry i starší děti. Tyto problémy však spíše reflektují jejich životní styl, proto je nutné dbát na správnou a vyváženou stravu. Děti by měly jíst pomalu a v klidu, vyhnout by se měly například rafinovaným cukrům, syceným nápojům nebo žvýkačkám. Naopak by měly mít dostatek pohybu a pobytu na čerstvém vzduchu. Nicméně i zde platí, že v případě přetrvávání problémů je dobré navštívit lékaře.

Kiss syndrom jakožto častá záměna s tříměsíční kolikou

Velkým problémem, co se bolestí bříška týče, a je velmi často zaměňován s klasickou tříměsíční kolikou, je také tzv. Kiss syndrom. O co se jedná?

Kiss syndrom se týká krční páteře miminka, kdy může vlivem těžkého porodu (císařský řez, vex, kleště) dojít k blokádám krční páteře a skloubení týlní kosti a prvního krčního obratle. Kromě náročného porodu bývají dalším rizikovým faktorem vícečetná těhotenství, porodní váha dítěte nad 4kg, či poloha dítěte koncem pánevním. Děti s Kiss syndromem bývají všeobecně hodně dráždivé, neodložitelné, neustále pláčou, prohýbají se do luku, hlavičku stáčí k jedné straně.

Kvůli blokádám v krční páteři miminka je častým neduhem i problémové kojení, kdy se miminko nedokáže správně přisát tak, aby došlo k efektivnímu sání. Miminko tak přijímá méně potravy, často polyká i vzduch, který následně způsobuje velké bolení bříška, následkem bývá i pokles laktace. Dalším typickým rysem Kiss syndromu je časté zvracení miminka, slintání, opožděný psychomotorický vývoj. Pokud máte podezření, že by se u vašeho miminka mohlo skutečně jednat o Kiss syndrom, je vhodné vyhledat zkušeného fyzioterapeuta, který disponuje znalostmi o jemných technikách měkkých tkání (Dornova metoda, osteodynamika).

English Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & techka s.r.o.