Týden nošení 2024

-10% s kódem: EBW24

More
Zákaznická podpora:+420 732 769 291info@monilu.cz

Chceme miminko. Ale nedaří se nám otěhotnět.

Snažíme se o miminko a nedaří se otěhotnět

Dospěli jste do stádia, kdy jste se s partnerem rozhodli založit rodinu? Řekli jste si, že tomu necháte volný průběh a určitě se brzy zadaří. Měsíce však plynou a vy stále nacházíte negativní těhotenské testy. Začínáte propadat panice a v hlavě vám běží ty nejčernější scénáře o neplodnosti ať Vaší, či partnerovy.

Ačkoliv od okolí stále posloucháte ty otřepané fráze o tom, jak se máte uklidnit, hodit do pohody, nestresovat se, že miminko jistě brzy přijde, takové uklidnění často bývá horší a horší a vy se trápíte víc a víc. Psychická pohoda je jistě základní při snažení o miminko, případnému těhotenství však můžete jít naproti i trochu jinak.

Přírodní cesta k otěhotnění – zkuste bylinnou napářku

Základem pro přirozené početí miminka je mimo vnitřní pohody nepochybně i zdravý životní styl Váš i Vašeho partnera. Jezte hodně zeleniny, ovoce, bílkovin a vlákniny a dostatečně se hýbejte, zejména na čerstvém vzduchu. Vhodné je u ženy před samotným početím doplňovat i kyselinu listovou.

Ve volném prodeji v lékárně naleznete i spoustu bylinných přípravků, ať už ve formě čajů, kapslí či kapek, které napomáhají ženskému detoxu a správnému nastartování zdravého ženského cyklu. Všechny přípravky vychází ze sta let prověřených účincích léčivých bylin, jakými je například kontryhel, kopřiva, třezalka, hluchavka bílá, šalvěj lékařská a měsíček lékařský, řebříček, kokoška pastuší tobolka aj. Všechny tyto bylinky můžete používat jak vnitřně ve formě čajů, tinktur, či ve formě vaginální ženské napářky, která zažívá ve světě velký boom.

herbar

Ženská bylinná napářka je procedura, která poskytuje velmi příjemnou celostní péči o zdraví ženy. Využívá účinků termoterapie, hydroterapie, fytoterapie a aromaterapie. Nad připravenou horkou bylinnou směs položíte sedátko či židličku, posadíte se a necháte na svou pánev a ženské orgány působit bylinnou páru. Bylinná napářka slibuje přirozené pročištění těla zevnitř, napomáhá lepšímu prokrvení a bylinky tak šetrně mohou opečovat vaše tělo zevnitř. Mnoha ženám právě bylinná napářka dokázala srovnat cyklus, ulevila od bolestivé ovulace či menstruace a za krátkou dobu také přirozeně otěhotněly.

Poznejte své tělo – Symptotermální metoda

Velmi vhodné je vypozorovat, jak váš cyklus funguje a správně vyhodnotit, kdy dochází k ovulaci a šance na početí je tak nejvyšší. V lékárně můžete zakoupit ovulační testy, které vám mohou přiblížit, kdy ovulace probíhá. Testy však mohou být nepřesné, navíc ukáží až samotnou ovulaci, vy se však můžete snažit o miminko už několik dní před.

Naprosto přesně můžete svůj cyklus poznat i díky Symptotermální metodě (STM). Přirozené plánování rodičovství pomocí metody STM je způsob přesného stanovení plodných a neplodných dnů na základě měření tělesné teploty ženy a symptomů provázejících její ovulaci, tedy uvolnění zralého vajíčka. Tato metoda je velmi přesná jak pro plánované rodičovství, tak naopak i jako přirozená antikoncepce.

Jak fungují těhotenské a ovulační testy?

Těhotenský test vyhodnocuje přítomnost lidského hormonu choriogonadotropinu (hCG). Tento hormon začíná být produkován placentou v momentě, kdy se vajíčko uhnízdí v děloze. Během čtyřiadvaceti hodin se produkce hCG zdvojnásobí. Hormon hCG se ukáže nejprve v krevním oběhovém systému, o pár dní později i v moči ženy. Ačkoliv dříve byly testy schopné odhalit hladinu více než 100 mIU/hCG, současné testy jsou vysoce citlivé a dokáží zachytit už hodnotu menší než 10 mIU/hCG. Menší číslo tak vždy znamená vyšší citlivost testu.

Ovulační testy fungují na stejném principu jako testy těhotenské. Tester tvoří indikační proužek, který na základě složení moči vyhodnotí nejvhodnější dobu k pohlavnímu styku za účelem zplození potomka. Test ovulace je zaměřen konkrétně na LH hormon, který pomáhá k uvolnění vajíčka z vaječníků.

Pokud přirozená cesta k početí selhává

V případě, že se o miminko snažíte bezúspěšně déle než rok, konzultujte toto se svým gynekologem. V případě, že jste starší 35 let vyhledejte pomoc již po půl roce snažení. Se zvyšujícím se věkem klesá zásoba vajíček, je tedy žádoucí odhalit případné problémy co možná nejdříve.

nedari-otehotnet01

I přes veškerou snahu o přirozené početí je dle statistik v České republice neplodných až 20% párů, číslo se navíc rok od roku zvyšuje. Tento negativní trend souvisí mimo jiné se zvyšujícím se věkem pro založení rodiny, s nezdravým a hektickým životním stylem, sedavým způsobem života, obezitou či vysokou mírou stresu.

U žen může být příčinou neplodnosti také hormonální dysbalance, poruchy funkce dělohy, neprůchodnost vejcovodů, či imunologická sterilita (kdy vzniká imunní reakce vůči spermiím). U mužů může být příčinou poškození varlat, obstrukce chámovodů, špatná funkčnost spermií (nepohyblivé, pomalé). U obou pohlaví může svou roli hrát i genetika či aktuálně prodělávané a dříve prodělané infekce.

Zjištění příčin neplodnosti

Váš gynekolog vás po konzultaci nejpravděpodobněji pošle do specializovaného pracoviště pro zjištění možné příčiny neplodnosti. Zde v první fázi provedou krevní testy pro zjištění hladiny hormonů (hormonální profil), který se provádí odběrem krve v 1.-3. dnu cyklu. Pomocí testu je zjišťována schopnost vaječníků tvořit zralá vajíčka v dostatečném množství, zjišťuje se hladina prolaktinu či hormonu stimulující štítnou žlázu. U partnera bude proveden spermiogram, kterým se zjišťuje kvalita, množství a pohyblivost spermií.

Ženám je dále pomocí ultrazvuku (sono) či rentgenového vyšetření zjištěna průchodnost/neprůchodnost vejcovodů a vyšetřena děloha. V komplikovanějších případech, například při spontánních potratech, či neúspěšných umělých oplodněních, kdy předchozí vyšetření dopadla v pořádku, se provádějí genetická vyšetření, a to jak u ženy, tak u muže. 

Asistovaná reprodukce

Na základě výsledků vyšetření vám budou nabídnuta možná řešení, nejčastěji asistované početí dítěte, kterých je v dnešní době již několik a vhodné vám bude doporučeno lékařem. Mezi dvě hlavní metody asistované reprodukce patří v současnosti:

Intrauterinní inseminace (IUI), kdy je po předchozí stimulaci vpraveno sperma muže přímo do dělohy partnerky k připravenému vajíčku v den ovulace.

In vitro fertilizace (IVF) neboli mimotělní oplození, kdy jsou vajíčka oplozeny spermiemi mimo těla ženy.

Výše zmíněné metody asistované reprodukce jsou v České republice hrazeny ze zdravotního pojištění ženám do dosažení 40 let. V případě metody IUI hradí pojišťovna až 6 pokusů, v případě mimotělního oplodnění metodou IVF pak 3 pokusy.

English Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & techka s.r.o.