Zákaznická podpora:+420 732 769 291info@monilu.cz

Nošení v nosítku na zádech

Jak nosit dítě v nosítku na zádech

Přesun dítěte na záda je přirozeným vývojovým krokem v procesu nošení, který přichází ve chvíli, kdy váš malý světoběžník začíná vážit natolik, že nošení na břiše se stává pro vás nekomfortním, nebo dokonce namáhavým. Tato změna je nejen praktická, ale také vám umožní lepší pohyb a orientaci ve vašem prostoru – konečně uvidíte, kam šlapete!

Jak začít? Nejprve se ujistěte, že vaše dítko je připraveno. Musí být schopno samostatně držet hlavičku, aby se cítilo pohodlně a bezpečně. A pak se ponoříme do tajů "nahazování".

První pokusy by měly být provedeny s pomocí třetí osoby. Je to jako když se učíte plavat – je dobré mít nablízku plavčíka, dokud se nenaučíte držet na hladině. Během prvních pokusů se snažte být co nejvíce uvolnění a komunikujte s dítětem, aby cítilo vaši blízkost a klid. Přesouvání dítěte na záda se může zdát složité, po chvilce ale jistě chytíte svůj grif a na zádech bude dítko raz dva. V případě, že se na přesun na záda necítíte dostatečně jisti, vyčkejte až dítko bude více spolupracovat.

Než se pustíte do samotného přesunu na záda, je důležité seznámit se s několika základními principy a přizpůsobit nosítko tak, aby bylo pohodlné jak pro vás, tak pro vaše dítě. Bederní pás by měl být umístěn vysoko, téměř pod prsy, tím zajistíme lepší polohu dítěte v části zad, která je prohnutá směrem ven. Regulaci popruhů nad zádovou opěrkou je třeba stáhnout úplně na maximum stejně tak i ramenní popruhy v podpaží utáhnout co nejvíce to lze, aby dítě sedělo pohodlně a bezpečně ve "vaku" nosítka. Dítko na zádech sedí obecně ve větší kapse, zakrývá větší část bederního pásu, aby se příliš neprověšovalo, je dobré kromě ramenních popruhů trochu více stáhnout i zádovou opěrku na výšku.

CL 3 _zada 2     CL 3 _zada 1

Naše Nelka s Inuškou, které mají s nošením na zádech bohaté zkušenosti, nám krásně ilustrují, jak na to. Inuška, stará 5 měsíců, 65 cm a 6,8 kg, je na fotkách spokojeně usazena na Nelčiných zádech, jako malý vůdce, který z výšky bederního pásu pozoruje svět.

Pokud jste se právě odhodlali to zkusit, zde je náš tip, jak dítě na záda snadno a rychle dostat.

https://www.youtube.com/watch?v=b7ZdtClk0Gg 

A co když se necítíte na to, abyste dítě na záda naložili sami? Čekání je také umění. Nechte dítě růst a posilovat a zkuste to zase za pár týdnů. Nošení na zádech je maraton, ne sprint – a každý rodič s dítětem dojde do cíle ve svém vlastním tempu.

Pamatujte, že nošení dítěte na zádech není jen o technice, ale i o vzájemné důvěře a komunikaci. Mluvte se svým dítětem, ujišťujte ho a vytvářejte tak mezi vámi pouto, které je stejně důležité jako správná technika nošení.

Nošení na zádech vám otevře nový rozměr mobility a společně s vaším dítkem budete moci prozkoumávat svět s větší svobodou a radostí. Buďte trpěliví, postupujte bezpečně a především si užívejte blízkost a pohodlí, které nošení na zádech přináší.

Nosit miminko na zádech můžete v jakémkoliv z našich nosítek, ať v nosítku od narození Monilu UNI START (pamatujte, na záda doporučujeme přesunout dítko až když jistě drží hlavičku), či ve větším MoniLu UNI, které bude sedět vašemi miminku zhruba od dvou měsíců a vydrží až do 3 let. No a samozřejmě v batolecím nosítku MoniLu UNI PLUS budou vaši velcí nošenci na zádech jako doma. 



 

English Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & techka s.r.o.