Zákaznická podpora:+420 732 769 291info@monilu.cz

Jak probíhá porod krok za krokem?

Co vás čeká a nemine nejen před, ale i během porodu.

Připravte se na den D a nenechte se ničím překvapit. Jistě jste už četla náš článek, co si zařídit před porodem a na co se připravit po porodu.

Ženy co se porodu týče dělí na dvě skupiny. Některé se na něj svědomitě připravují, jiné to raději nechají osudu. Pokud patříte do první skupiny, bude se vám tento článek určitě hodit.

Těhotenství je pro každou ženu radostnou událostí. Většina rodičů se těší na příchod nového člena rodiny, ale nevyhnutelně se dostavují také obavy z nové situace, a také ze samotného porodu. Je to začátek nové životní etapy pro celou rodinu. Spoustu nových radostí, ale také starostí.

Termín porodu si můžete spočítat i sama

Do přípravy na den D se určitě vyplatí zahrnout několik podstatných věcí, které vám samotný akt v mnohém usnadní. V průběhu těhotenství se jistě díky ultrazvuku dozvíte předběžný termín porodu a budete tak vědět, kdy své děťátko očekávat a jak s přípravami spěchat.

Přibližný termín porodu se nejsnáze spočítá podle data poslední menstruace. Stačí, pokud znáte datum prvního dne menstruace. K tomuto datu si pak připočítáte 40 týdnů, nebo 288 dnů a výsledkem je přibližný termín vašeho porodu. V potaz však musíte brát také možnou nepravidelnost vaší menstruace a proto tento způsob není vždy ten nejpřesnější.

S jistotou vám s určením termínu porodu pomůže až gynekolog, který na kontrole vypočítá termín podle reálné velikosti plodu. Řídí se při tom statickými daty, které jsou o průběhu těhotenství již nashromážděny.

V minimum případech pak žena zná přesné datum početí. K němu pak lze přičíst jen 267 dní a výsledkem je termín vašeho porodu. Stáří plodu lze určit i podle pohybu miminka, které nastanou obvykle během dvacátého týdne těhotenství. Opět je to však metoda spíše nepřesná a nejideálnější je se v tomto spolehnout právě na ultrazvuk, který se obvykle provádí mezi 11. až 13. týdnem těhotenství.

porod-krok-za-krokem

Porodní plán vám může dodat jistotu

V současné době je moderní si k porodu sestavit tzv. porodní plán, ve kterém si vytyčíte pár bodů na kterých během porodu trváte. Může se týkat poporodní bondingu s miminkem, nebo podání analgetik během porodu. Ovšem je dobré vědět, ze ne v každé porodnici je porodní plán standard a proto je dobré, ho s personálem porodnice předem zkonzultovat.

Samotný porod pak může být pro ženu, ale také pro novopečeného otce, jistě nezapomenutelný, ale také traumatizující zážitek. Je to dlouhý proces s několika fázemi. Jeho začátek poznáte většinou podle ztvrdlých prsou a také podle "poslíčků". Poslíčci jsou nepravidelné kontrakce, které můžete prožívat dokonce už dva, nebo tři týdny před porodem.

Mám jet, nemám jet?

Dalším znakem blížícího se porodu je odchod hlenové zátky. Ovšem opravdu zpozornět bystě měli až při prasknutí plodové vody. V tu chvíli už se porod blíží a převoz do nemocnice už je na místě. Každý porod trvá jinak dlouhou dobu, ale jejich průběh bývá alespoň z části podobný. Každá rodička prochází třemi porodními dobami, které se vyznačují jinými znaky.

V první fázi porodu se porodní cesty připravují na porod. Vlivem kontrakcí se otevírá a také zkracuje děložní hrdlo. Vzniká tak tzv. branka, která nakonec splyne s pochvou a v tuto chvíli jsou porodní cesty připravené na samotný porod. První doba porodní je zpravidla různě dlouhá, záleží na zkušenostech rodičky. U prvorodičky může první doba porodní trvat až dvanáct hodin, u více rodičky se pak může zkrátit už jen na 3 až 4 hodiny. Ve chvíli, kdy je žena otevřená na deset centimetrů je vše připraveno, aby porodními branami mohla projít dětská hlavička.

První doba porodní je nejdelší fáze porodu a je také nejvíce bolestivá. Během jednotlivých kontrakcí vždy pomáhá pohyb a také pravidelné dýchání. Dochází také k úniku plodové vody, až nakonec dojde k úplnému protržení plodové blány. Pokud jsou jednotlivé kontrakce pro rodičku příliš bolestivé, je vhodné právě v tuto chvíli podat lokální anestezii. Rozestupy mezi jednotlivými kontrakcemi se postupně zkracují, až nakonec přejdete do druhé fáze.

Během celé první fáze porodu je dítě pravidelně monitorováno a jsou kontrolovány jeho srdeční ozvy. Matce je povoleno po doušcích pít neperlivou vodu. Příjem jídla je však vždy omezen a to z důvodu, nutnosti pozdější celkové anestezii.

Během porodu je důležité správné dýchání

Ve druhé fázi už jste na porodním sále a dítě přichází pomalu na svět. Stále je velmi důležité správné dýchaní. Mezi kontrakcemi dýchejte vždy krátce, při tlačení je pak žádoucí dýchat naopak zhluboka a následně dech zadržet na celou dobu tlačení. Ideální je také zavřít oči i ústa a veškerou sílu směřovat do konečníku jako při stolici.

Až budete mít za sebou porod hlavičky a ramínek, máte více než z poloviny vyhráno. Ve chvíli, kdy se hlavička přiblíží k poševnímu vchodu, může lékař rozhodnout o nastřihnutí porodní hráze. Eliminuje se tak možnost jejího natržení a posléze horší poporodní rekonvalescenci. Zbytku tělíčku už nic nebrání a vyklouzne jakoby nic. Miminko po porodu na hrudi maminky najde prsní bradavku a tatínek může konečně přestřihnout pupeční šňůru. Porodník pak dítě zváží a řádně označí, aby nemohlo dojít k záměně.

Během třetí doby porodní se děloha stahuje, kontrakce ustávají. Úplně však mizí až po porodu placenty. Porodník pak zkontroluje stav porodních cest, i vyloučené placenty. Pokud by v těle matky zůstali jakékoliv zbytky placenty, mohly by rodičku velmi vážně ohrozit na životě. Pokud se miminku z nějakého důvodu na svět nechce, je možné porod také uměle vyvolat. Některé maminky se však tohoto postupu obávají a dávají proto přednost různým babským radám.

Doporučuje se pít bylinkové čaje, čaje z listu maliníku, nebo jen zvýšit fyzickou zátěž. Pokud se však stále nic neděje, je vždy lepší poslechnout lékaře a provést tzv. Hamiltonův hmat, nebo podat příslušné léky k vyvolání porodu.

Příchod dítěte na svět

K přivedení dítěte na svět pak může dojít několika různými způsoby. Nejideálnější je výše popsaný přirozený porod, ovšem možný, a dnes už také běžný je porod císařským řezem. Medicína už je tak rozvinutá, že při tomto zákroku hrozí minimální nebezpečí jak pro miminko tak pro matku. Naopak je díky němu možnosti porodit dítě i tehdy, kdy by jemu, nebo matce, během přirozeného porodu hrozilo, nebo hrozí jakékoliv ohrožení na životě. Rodička se může rozhodnout, zda bude rodit při plné, nebo jen částečné anestezii. Ovšem i když se vyhne bolestivým kontrakcím, je rekonvalescence po porodu císařským řezem mnohem delší.

nedari-otehotnet01

V některých případech se stává, že se narodí miminko předčasně. Pak se jedná o předčasný porod, kdy dítě a ani matka nejsou na porod připraveni. Pro matku může být takový porod velmi bolestivý, jelikož její tělo na něj ještě není nachystané zejména hormonálně a vše tedy prožívá v maximální míře. Pro dítě pak může znamenat ohrožení na životě, i když dnes už doktoři umí opravdové zázraky. Předčasně se může rodit oběma způsoby, ale vždy se doporučuje epidurální anestezie, která rodičce při bolestech velmi pomůže.

V neposlední řadě se můžete doslechnout také o tzv. překotném porodu, kdy je celá doba porodu zkrácena na méně než dvě hodiny. I když to může znít lákavě, takový způsob porodu může způsobit poranění jak dítěte, tak rodičky. Porodní cesty ještě nejsou připraveny, stahy jsou nenadálé a velmi prudké což může na dítě vyvíjet přílišný tlak. Kontrakce mají rychlý nástup a v nepřipravených porodních cestách tak mohou způsobit nepříjemné trhliny a krevní výrony. Dítě je v nebezpečí kvůli hrozícímu nitrolebečnímu krvácení, kvůli nadměrným a nenadálým děložním stahům.

Kdy je vhodné poslechnout lékaře?

V dnešní době moderních alternativních přístupů je možné porodit také tzv. lotosové děti. Matky lotosáčků čekají, až se placenta a pupečník od dítěte samovolně oddělí, což může trvat až deset dní. Příznivci tohoto přístupu věří, že jen tak všechny potřebné živiny přes placentu budou předány správným způsobem. Většina odborníků však zastává přesně opačný názor. Nepřestřihnutí placenty může být pro matku i dítě nebezpečné. Zbytečně složitý je pak díky pupeční šňůře také pohyb s dítětem.Podle lékařů už je porozená placenta mrtvá tkáň, ze které hrozí spíše infekce. Rozhodně už pro díte není nějak zvlášť prospěšná.

Další alternativním způsobem porodu je také porod domácí. Žena je ve svém prostředí obklopena známými tvářemi a porod je proto pro ní mnohem lépe snesitelnější. Nevýhodou je však absence jakékoliv lékařské péče. U domácího porodu s vámi může být placené porodní asistentka, nebo tzv. dula, která vás porodem provede a v případě nutnosti zavolá sanitku. Kompromisem mezi domácím porodem a porodem v porodnici je pak tzv, ambulantní porod, kdy rodička s dítětem z porodnice téměř ihned po porodu odchází do domácí péče. Pokud není v ohrožení života v nemocnici ji dle zákona nemůže někdo proti její vůli držet.

porod-krok-za-krokem03

Pokud se rozhodnete pro domácí porod:

  • Budete rodit v domácím prostředí, které dobře znáte
  • Porod proběhne v naprostém souladu s přírodou
  • Můžete rodit v libovolné pozici ve svém vlastním oblečení
  • Dítě po domácím porodu má stoprocentní možnosti zůstat s matkou
  • Můžete se rozhodnout, zda bude u porodu jen manžel, nebo odborný zdravotní asistent, který zasáhne v případě komplikací.
  • Na domácí porod máte možnost se sama připravit
  • Máte možnost využít službu porodní asistentky, která vás celým porodem provede

Pokud se rozhodnete pro ambulantní porod

  • budete muset informovat pediatra, který bude provádět průběžné kontroly novorozence
  • budete muset informovat i svého gynekologa
  • na první kontrole v porodnici informujte i svého porodníka
  • pokud porod proběhl bez komplikace, můžete být po dvou hodinách i s novorozencem propuštění do domácí péče

Ať už se rozhodnete jakkoliv, porod je vždy jedinečný příchod nového člověka na svět a každý kdo,toho jakýmkoliv způsobem dosáhne zaslouží obdiv i úctu.

English Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & techka s.r.o.