Zákaznická podpora:+420 732 769 291info@monilu.cz

Nošení dětí v létě

Je před námi léto a jistě začínáte řešit, jak nosit své miminko v létě a zda je vůbec takové nošení v horkých letních dnech vhodné.

Nejprve je důležité zmínit, proč se naše tělo potí a k čemu je pocení tolik potřebné. Pocení je naprosto přirozený fyziologický jev, díky kterému se tělo ochlazuje, protože přeměna vody v páru odebírá tělu nadbytečné teplo. Nesnažme se tedy pocení zabránit, ale naučme se s pocením žít a udělat si tento ochlazovací jev příjemnější. Nejvíce potních žláz potom připadá na čelo, dlaně a chodidla.

Malá miminka však nemají dovyvinutou termoregulaci, nemají schopnost potit se, nemají vyvinutou funkci potních žláz. Díky tomu se miminko snadno přehřeje, jakmile je vystavené vysokým teplotám, či pobývá ve velmi vyhřátých místnostech.

O tom, že náš hrudník skvěle funguje jako inkubátor už snad každý slyšel, v dnešní době se toto často zmiňuje v souvislosti s pojmem „bonding“. Jakmile si maminka na sebe položí své čerstvě narozené miminko, hormony zařídí to, že se hrudník o něco více zahřeje a miminku poskytne tepelný komfort. Stejně to však funguje i obráceně. Kontakt kůže na kůži se využívá i při nemocech, kdy miminko trápí zvýšená teplota. Vlastním tělem, které má 37 °C, můžeme miminko přirozeně ochlazovat, a tak pomoci srazit teplotu.

Naprosto stejně to funguje i při nošení dětí v létě. Pokud miminko položíme do kočárku a na kočárek svítí přímé sluníčko, uvnitř kočárku je možné naměřit teploty sahající i přes 40 °C. Ještě více teplota vyroste, pokud v dobré víře přehodíte přes kočárek plenku. Toto NIKDY nedělejte!!! Zamezíte tím jakémukoliv proudění čerstvého vzduchu k miminku.

A jak je to tedy při nošení v nosítku či šátku? Budete se potit?
Budete. A je to tak správně.  Při nošení dětí v šátcích či ergonomických nosítkách dochází k největšímu pocení mezi vámi. Často si můžete všimnout, že máte vypocené místo na vašem tričku, stejně tak miminko na svém bodyčku. Mezi vámi však nebude nikdy vyšší teplota nežli 37 °C, vlastním tělem tak miminku regulujete teplotu.

Mokré tričko či body však není příjemnou záležitostí. Proto velmi doporučujeme koupi funkčního oblečení pro vás i pro vaše miminko. Mezi vhodné termoregulační materiály rozhodně patří merino, bambus, tencel, či len. Právě funkční oblečení odvede pot od vašeho těla, rychle schne, a i když už mokré je, tak speciálně merino hřeje, i když je mokré. Funkční oblečení tedy nemusíte tak často převlékat, nehrozí ofouknutí. Pokud byste nechtěli investovat do funkčního oblečení, milou službu udělá i bambusová plenka, kterou dáte mezi vás.
Nosit můžete miminko i nahaté, eventuálně v plence, dejte však pozor na správné usazení, neboť při nošení „naholo“ se díky tření mezi kůží miminka a nosítkem, mohou dělat vetší otlaky, než je tomu při nošení v oblečení.

Je lepší na léto nosítko, či šátek?
Za nás v tomto vede nosítko. A to především proto, že u nosítka po bocích mezi vás může proudit vzduch. U nošení v šátku je vhodné naučit se jiný úvaz, než je klasický „kříž s kapsou uvnitř“, který je velmi uzavřený a mezi vás se čerstvý vzduch nedostane. Vhodný je například úvaz „dvojitý kříž“.

Jak se nadměrnému sluníčku a přehřátí bránit?
Vyhledávejte přirozený stín, nebo nad sebou noste deštník. Možná si chviličku s deštníkem budete připadat zvláštně, ale nebojte, brzy si na přirozený stín zvyknete a reakce okolí půjdou stranou. Skvěle poslouží i velký klobouk, kterým zastíníte i hlavičku miminka. U miminka nezapomeňte na vhodnou pokrývku hlavy. Velmi se nám osvědčily tzv. „pirátky“ s měkkým kšiltem, které krásně stíní miminkům v obličeji a nikde netlačí, v případě usnutí. Rozhodně nezapomínejte na zvýšený příjem tekutin a ideálně se vyhýbejte přímému sluníčku v poledních a odpoledních hodinách. Před sluníčkem také chraňte holé končetiny vykukující z nosítka vhodně zvoleným opalovacím krémem, či zakrytím pomocí plenky.

English Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & techka s.r.o.