Zákaznická podpora:+420 732 769 291info@monilu.cz

Jak vybrat nosítko

Plánujete miminko? Jste těhotná? Narodilo se Vám miminko? Nebo prostě máte děťátko, které se rádo chová, chce být takříkajíc „pořád na rukou“, chovat se, tulit? Určitě už jste slyšela o možnosti pořídit nosítko. S tím se pojí spousta dotazů včetně jednoho základního - jak vybrat to správné nosítko. 

ZNAKY ERGONOMICKÉHO NOSÍTKA

Základní kritérium je, aby bylo pro dítě bezpečné. Každá maminka chce pro děťátko jen to nejlepší, proto jsme pro Vás připravili pár kroků, jak rozpoznat ergonomické nosítko (tedy to, co odpovídá správné poloze dítěte) od neergonomického – někdy také nazývaného „visítko“.

  1. Vždy obličejem k nosiči

Žádné opravdu ergonomické nosítko neumožňuje nošení dítěte obličejem ven. VŽDY jen obličejem k Vám – k nosiči (ten, co nese dítko :-)). Můžete namítat – ale takhle nic neuvidí/uvidí málo – nebo také – obličejem ke mně se mu bude špatně dýchat. Poloha v nosítku obličejem ven není fyziologická – tedy není přirozená – dítko má prohnutá zádíčka dopředu, není dostatečná opora pod zadečkem, tedy dítko téměř skutečně „visí“ za rozkrok. Také přijímá příliš mnoho vjemů, může být podrážděné, nemá se před takovou spoustou informací kam schovat a odpočinout si. Poloha čelem k rodiči/nosiči zajistí zakulacená zádíčka, možnost schoulit se do bezpečí, máte větší kontrolu nad tím, co se s dítkem děje – leží Vám přeci na srdíčku. :-) Nosit lze děti také na zádech – opět čelem k nosiči. Dítko v nosítku na zádech už by mělo mít dostatečně vyvinuté a posílené svalstvo, aby minimálně samo bez problémů udrželo hlavičku.

  1. Zakulacená záda

 Jak bylo zmíněno výše – ergonomické nosítko zajistí zakulacení zádíček miminka/děťátka do fyziologické polohy. Už v bříšku bylo mimi schoulené do klubíčka a my vlastně „jen zkopírujeme“ to, co už matka příroda vymyslela. Správné nosítko má poddajnou zádovou opěrku tak, aby se do ní miminko krásně opřelo a zádíčka z boku vypadala jako písmeno „C“. Některá nosítka mají příliš tuhou zádovou opěrku a toto zakulacení je tam tedy neproveditelné.

  1. Dostatečná opora pod zadečkem

Aby bylo děťátko pohodlně usazeno v nosítku, pak látka zádově opěrky musí sahat od jednoho kolínka po druhé (od jedné podkolenní jamky do druhé podkolenní jamky). Pokud je látky málo (je moc úzká), nožičky visí dolů k zemi a zatěžuje to celý pohybový aparát dítěte.

  1. Kolínka výš než zadeček

Poslední a neméně důležitý znak správného nosítka je, že nožičky děťátka jsou ve správné poloze - kolínka jsou umístěna výše než zadeček, při pohledu zepředu (když stojíte čelem k nosiči) pak nožičky miminka tvoří písmeno „M“. Dítko tak trošku připomíná malou žabičku. 

Nejdůležitější kritéria a znaky ergonomického nosítka máme.

Nemusíte mít strach, že byste nošením dítku zkazili záda, kyčle nebo jiné orgány anebo že by snad kvůli nošení v nosítku nezačalo chodit. Existuje spousta jednoduše dohledatelných studií a doporučení fyzioterapeutů a lékařů, kteří nošení znají, podporují, a dokonce i sami nosí. Doporučujeme přečíst názory našich lékařů z řad ortopedie i fyzioterapie zde.

 VELIKOST NOSÍTKA

Dvě hlavní skupiny nosítek tvoří jednovelikostní nosítka a rostoucí – nastavitelná nosítka.

Jednovelikostní nosítka mají pevnou šířku a výšku látky zádové opěrky. Vydrží tedy dítku kratší dobu, nicméně neřešíte upravování šířky a výšky sedu nosítka.

Rostoucí nosítka mají možnost nastavit výšku i šířku zádové opěrky podle aktuálního věku (velikosti) dítěte, tedy tak, aby mělo vždy látku od kolínka po kolínko a zádová opěrka sahala ke krčku dítěte (zásady ergonomického nošení jsou zachovány v každém věku). Nastavení je sice o něco složitější, nosítko ale „poroste“ s dítětem a vydrží vám tedy delší dobu.jak vybrat nositko_1

Vždy je třeba řídit se doporučením výrobce, od jakého věku (od jaké výšky/váhy dítka) je možné nosítko použít. Většina rostoucích nosítek na trhu je určena pro děti od 2-4 měsíců do 2-3 let (např. MoniLu UNI), setkáte se však i s nosítky vhodnými od narození, které ale vydrží kratší dobu (např. MoniLu UNI Start), nebo také s nosítky pro předškoláky, s výdrží až do 4-5 let věku (např. MoniLu UNI PLUS). Při výběru nosítka pro novorozence se zaměřte na materiál. Měl by být maximálně poddajný (nejlépe ze šátku na nošení dětí), aby dovolil co největší zakulacení páteře dítka.

Nosit své dítko v nosítku v dnešní době již není ničím výjimečným, okrajovým nebo snad „lesanským“.  Stává se běžnou součástí péče o dítě tak, jak tomu bylo před nástupem „doby kočárků“. Nosítka potkáváme denně na ulicích, v nákupních centrech, na dovolených. Nosí už nejen maminky a tatínkové, ale i babičky a dědečkové, a to je úžasné. Je to možnost mít dítko u sebe, tulit jej a u toho mít volné ruce ať pro relax nebo pro domácí práce. Je také úžasným pomocníkem na cestách a výletech. Poponesou se rády nejen nechodící děti, ale i ty, které jednoduše neujdou tolik, kolik dospělí a potřebují si na výletech odpočinout.

 

English Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & techka s.r.o.