Zákaznická podpora:+420 732 769 291info@monilu.cz

Jakou zvolit velikost nosítka?

Naše šátková ergonomická nosítka MoniLu šijeme ve 3 základních rostoucích velikostech: UNI Start, UNI a UNI PLUS. Dané velikosti na sebe navazují.

MoniLu UNI Start

Naše nejmenší nosítko určené těm nejmladším miminkům. Nosítko je vhodné pro použití od čerstvě narozeného miminka. Splňuje veškeré zásady ergonomického a zdraví prospěšného nošení novorozenců. Nosítko je však potřeba předem správně nastavit, tedy stáhnout - přizpůsobit sed a délku zádové opěrky, aby miminko nebylo v nosítku utopené. Dbejte také na správné usazení miminka do nosítka, tedy s roztaženými nožičkami, a podsazenou pánví. Při pohledu zepředu kopíruje zadeček a nožičky dítěte písmeno M (kolínka jsou výše nežli zadeček). Díky tomu dojde i ke správnému zakulacení páteře a hlavička miminka krásně leží na těla maminky. S růstem miminka je potřeba uzpůsobovat i velikost nosítka - tedy postupně rozšiřovat šířku zádové opěrky tak, aby látka mezi nožičkama miminka dosahovala vždy od kolínka ke kolínku. Nezapomeňte v prvních dvou měsících přepínat boční spony pod zadeček miminka. 

Nosítko MoniLu UNI Start vydrží vašemu miminku zhruba do 8-12 měsíců. Do maximálního roztažení nosítka se dostanete kolem půl roku věku, to však neznamená, že je nosítko již malé. Že je čas vyměnit nosítko za větší poznáte tak, že látka mezi kolínky končí cca 1 cm před kolení jamkou a zádová opěrka končí pod ramínky. V tom případě je čas přejít na velikost MoniLu UNI.

MoniLu UNI

Pokud jsou vašemu miminku již 2 měsíce, začíná držet hlavičku, měří 55 cm a váží alespoň 5 kg, můžete již pořídit nosítko MoniLu UNI, které vám vydrží do cca 2-3 let věku dítěte. I u tohoto nosítka platí, že je plně ergonomické a díky speciálním výplním ramen i bederního pásu a díky šátkovému materiálu bude nošení maximálně pohodlné vám i miminku. Opět je zde potřeba nosítko přizpůsobovat aktuální velikosti dítěte - nosítko je tedy plně rostoucí. 

Začínáte-li se poohlížet po nosítku již pro větší dítě, které již sedí, chodí, je zpevněné, můžete již rovnou pořídit naši největší velikost - MoniLu UNI PLUS.

MoniLu UNI PLUS

MoniLu UNI PLUS doporučujeme pro děti od výšky cca 80 cm (tedy pro děti od 1 roku). Nosítko je také plně rostoucí a vydrží vám opravdu dlouho, téměř do předškolního věku, cca do 4-5ti let. Výplně jsou zde opět přizpůsobené pro nošení větších a těžších dětí - váhu dítěte téměř nepoznáte. 

 

Jednovelikostní, nerostoucí ergonomická nosítka MoniLu

Pro maminky, které neradi nosítka nastavují šijeme zakázkově i nosítka jednovelikostní. Jednovelikostní nosítka mají velkou výhodu v naprosté jednoduchosti nastavení a používání, není potřeba nikde nic stahovat, povolovat, nastavovat. Tak jak nosítko přijde, nandáte ho a můžete vyrazit. Vydrží vám však mnohem kratší dobu a nenaleznete zde nosítko pro novorozence. Jednovelikostní nosítka naleznete v sekci zakázková výroba ve 4 velikostech: MINI, MEZI, MAXI a MAXI PLUS. Dále šijeme speciální nosítko bez bederního pásu pro chodící děti – onbuhimo.

 

Velikost MINI – tato velikost je vhodná od 4 měsíců a 6kilo a vydrží vám do cca 12-18 měsíců dítěte. Optimální výška dítěte v nosítku MINI je 70 cm. Pokud pořizujete nosítko v době do cca 10 měsíců věku dítěte, volte tuto velikost a vůbec se nebojte, že by nevydržela. V době, kdy vaše dítko začne samo pobíhat, stále vám vydrží a pak sami uvidíte, zda bude potřeba další, větší nosítko (obvykle MAXI).

Velikost MEZI – tato velikost byla navržena, pokud jste se rozhodli pořídit první MoniLu až v pozdějším věku dětí, a to přibližně od 10 měsíců věku a od 75 cm (hranice 75 cm je krajní, i při 75 cm je nosítko spíše větší), vydrží obvykle do 2 let věku dítěte. Jeho optimum je 80 cm výšky dítěte. Toto nosítko obvykle postačí do konce nošení.

Velikost MAXI – toto byla původně největší navržená velikost, je vhodné ji volit pro děti od 18 měsíců a 85 cm výšky dítěte. Vydrží cca do 2,5 - 3 let věku dítěte. U této velikosti se již hodně projevují rozdíly ve velikostech dětí. Optimum tohoto nosítka je 90 cm. Tato velikost je vhodná pro děti, které již vyrostly z MINI velikosti, a přesto se rádi ponosí. Často tuto velikost volí zákaznice, jejichž děti vyrostly z jiných nosítek. Alternativou k této velikosti může být i nosítko bez bederního pásu – onbuhimo.

Velikost MAXI PLUS – tuto velikost jsme navrhli mamince 4 leté dcerky, která se ještě stále ráda mazlí a na delších výletech si potřebuje odpočinout. Optimální výška dítěte je 100 cm. Doporučujeme ji opravdu pro větší děti od cca 95 cm.

Jak poznat, že nosítko správně sedí a není velké/malé?

U velikosti nosítka sledujeme, zda sedí šířka nosítka u nožiček a zda vyhovuje výška nosítka.

Šířka látky v dolní části zádové opěrky – ergonomické nosítko umožňuje abdukčně flexní postavení nožiček, tedy zadeček níž než kolínka – nožičky v poloze M. Aby toto bylo možné, musí být nožička dítěte v nosítku podpořena, aby nevisela. Zároveň by měla látka podpírat koleno, aby nebylo nadměrně zatěžováno. Proto u nosítka mluvíme o tom, že látka by měla vést od kolínka je kolínku. Plně postačující u chodících dětí je, pokud látka končí cca 2 cm od kolenní jamky. Pokud začne být látka od kolínka cca 3 cm od kolínka, je nosítko malé a je třeba ho vyměnit za větší. Pokud látka mezi kolínky zasahuje výrazně za kolenní kloub, je nosítko naopak velké. Zkuste zahnout výplň u nožiček dovnitř, případně můžete v oblasti kolínek nosítko stáhnout širší stuhou nebo šátkem na krk apod. Sledujte, zda stažení netlačí na nožičky dítka.

Výška zádové opěrky – optimální výška zádové opěrky je od hranice brady dítěte po cca půlky lopatek dítěte. Pokud je zádová opěrka výrazně vyšší, zasahuje do oblasti pusy dítěte, je nosítko veliké. Pokud nosítko zasahuje pod lopatky, naopak je zádová opěrka krátká.

Nosnost versus velikost nosítka

Každé velikost našeho nosítka je laboratorně testovaná do určité nosnosti - START do 15 kg, UNI do 20 kg, PLUS do 30 kg, jednovelikostní nosítka pak do 20 kg. POZOR Nosnost nosítka neznamená výdrž nosítka, tedy, že když nosítko unese 20 kg, že je i na 20kg dítě vhodné! Aby nosítko bylo ergonomické a pohodlné, musí mít vhodnou velikost na dané dítko, musí zajišťovat ergonomickou polohu při nošení.

English Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & techka s.r.o.