Zákaznická podpora:+420 732 769 291info@monilu.cz

Ergonomické nošení

 
ergonomicke noseni 1a

Když jsme přemýšleli, jaký první článek by měl být v našem novém blogu, bylo hned jasno. To, co je u nošení dětí na prvním místě, musí být na prvním místě i v našem blogu, a tím je problematika ergonomických a neergonomických nosítek.

Pokud jste se rozhodli, že své nejmenší budete nosit u sebe, udělali jste moc dobře. Nošení přináší řadu benefitů, ať už praktických nebo psychosociálních (a o tom někdy příště ;-)). Nicméně se vás čeká nelehký úkol, jak vybrat prostředek, ve kterém budete své dítko nosit. V tomto blogu se budeme věnovat nosítkům, nosit samozřejmě můžete také přímo v šátcích na nošení dětí.

Na našem trhu existuje veliká nabídka všech možných nosítek určených na nošení dětí. Vybírat nosítko je podobně pestré jako vybírat třeba kočárek či autosedačku. Záměrně nechceme psát, že je to těžké, ono to až tak těžké není, ale je třeba dát pozor na řadu věcí.

To první, co by nás mělo zajímat je, zda je nosítko zdravé pro naše dítě. Pokud mluvíme o tom, že je nosítko zdravé, mělo by nás zajímat:

  • Z jakých materiálů je vyrobeno – nosítko je v přímém styku s pokožkou vašeho dítěte, prckové nosítka ožižlávají, je proto důležité, aby všechny materiály byly atestovány atesty nejvyšší třídy pro děti do 3 let.
  • Ergonomie nosítka – tedy to, zda nosítko je navrženo tak, aby v něm děti mohly být ve správné poloze a nosítko respektovalo jejich potřeby

V dnešní době jsme zvyklí, že existují na vše normy a předpisy. Bohužel na to, zda je nosítko ergonomické a může být takto označeno, žádná norma neexistuje a tak se setkáte v nabídce nosítek s celou řadou nosítek, která jsou pro děti zcela nevhodná a přes to jsou označena jako ergonomická.

Co to znamená, že je nosítko ergonomické a co to vlastně znamená?

  • Nosítko umožňuje pozici nožiček do tzv. M (ergonomická pozice) – tedy kolínka dítěte jsou výše než zadeček. Toto je u nošení zcela zásadní. V ergonomické pozici dochází k minimálnímu tlaku na kyčelní kloub, nohy jsou rozepřeny a podpořeny a bok je ve stabilnější pozici. Nohy nevisí a nedochází k nadměrnému zatížení kyčelního kloubu a celých nožiček.
  • Nosítko umožňuje kulatá záda dítěte – páteř je volná, dítě může mít zakulacená zádíčka, tak jak je pro něj zcela přirozené, nejsou tlačena do roviny, váha hlavičky netlačí na páteř

Jak poznám, že je nosítko ergonomické a tedy vhodné pro moje dítě?

  • Mezi kolínky dítěte je dostatek látky – látka musí vést cca od kolínka je kolínku, tím je podpořena celá nožička a zajistí se tím zmíněná pozice nožiček do M. Dítě nevisí za rozkrok, genitálie.
  • Látka na zádech je volná – na zádové opěrce není žádná výztuha, která by jakkoliv nutila dítě do rovných zad či na ně tlačila
  • Nosítko neumožňuje nošení dítěte vpřed – opravdu NIKDY toto není pro dítě vhodné. Ačkoliv si říkáte, že má takto dítě lepší výhled, nikdy takto nedocílíte pro dítě vhodné polohy viz výše, dítko visí za rozkrok, záda jsou v rovině tlačena naším tělem, hlavička není zajištěna. Nosítko je i velmi nepohodlné pro ty, kdo děti nosí. Navíc dítko je vystaveno příliš mnoha vnějším stimulům, se kterými se neumí vyrovnat. Pokud máte malého zvědavce, můžete dát dítko na záda, odkud má hezký výhled nebo na bok, ale i v pozice na břiše čelem k vám, stále má velmi dobrý rozhled a navíc ho vy chráníte, mazlíte a můžete na všechny jeho potřeby okamžitě reagovat.

5 rad, jak vybrat správné nosítko:

  1. Ujistěte, že nosítko má všechny materiály vhodné pro malé děti, pozor zejména na podvodné čínské padělky
  2. Nosítko má na zádech pouze látku bez jakékoliv výztuže
  3. Nosítko je u kolínek dostatečně široké – látka vede od kolínka ke kolínku
  4. Nosítko neumožňuje nošení čelem vpřed
  5. Nosítko vám bude pohodlné – má širší bederní pás, který rozloží váhu dítěte a dostatečně polstrované ramenní popruhy, tak aby vás neřezaly ani po delším nošení. Součástí nosítka je kapucka – toto není zcela nezbytné, ale velmi vhodné, pokud dítko v nosítku usne, můžete mu hlavičku zajistit, aby mu neplandala, nezakláněla se.

Teď už zbývá jen to radostné, vybrat si značku ergonomického nosítka, které se vám líbí, zamilovat se do krásných vzorů a barviček a užívat si rodičovství.

Nosme své děti, nosme je ale zdravě ????

P.S. Pokud si nejste jisti, zda je vaše nosítko ergonomické, neváhejte nám napsat, rádi vám poradíme.

ergonomicke noseni 2

English Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & techka s.r.o.