Zákaznická podpora:+420 732 769 291info@monilu.cz

Víte, jak prát merino?

Jak pečovat o merino vlnu

Merino se stává poslední dobou velmi oblíbený materiál nejen u dětí. Ať už jako vložka do dětské autosedačky, nebo jako první vrstva, která v létě chladí, v zimě hřeje. Merino by spolu se lněným oblečením nemělo chybět v šatníku. A péče o tento materiál není žádná raketová věda.

Co je merino vlna?

Merino vlna je materiál, který se získává z plemene ovcí domácích. Taktéž se jim říká Merino ovce. Původně pochází ze severní Afriky. Odtud se rozšířily do dalších zemí.

Dnes jsou ovce Merino chované převážně v Austrálii a na Novém Zélandu. Tam se nachází také největší produkce této vlny. Mezi další místa, kde se ovečky chovají je jižní Afrika, Argentina nebo Tanzánie.
Merino materiál se začal těšit oblibě v outdoorových obchodech od roku 2005. V té době začal nahrazovat přírodní materiál syntetiku. Ale proč to tak bylo? V čem je tato vlna lepší, než klasické umělé materiály?

merino-pece01

Vlna má totiž mnoho kladných vlastností, které se dají při sportu využít.

  • Jemnost: Merino je neskutečně měkká a jemná vlna. Oblečení z ní je velmi pohodlné, dá se nosit přímo na kůži, aniž by ji iritoval nebo svědil.

  • Regulace teploty: Vlna má přirozené termoregulační vlastnosti. To znamená, že Vás zahřeje v zimních měsících, a naopak chladí v těch letních. Funguje tak díky tomu, že dokáže odvést vlhkost z kůže a uzamknout ji ve vláknech. Tak Vás udrží v suchu déle než syntetické materiály.

  • Nesmrdí: Merino přirozeně pohlcuje pachy. To znamená, že můžete nosit jedno tričko třeba 14 dní, aniž byste ho prali, a nebude cítit potem. Zároveň má antibakteriální vlastnosti.

  • Absorpční vlastnosti: Absorbuje značné množství vlhkosti (mluvíme zde až o 30% váhy vlny). Tak se můžete cítit déle v suchu a pohodlí.

  • UV ochrana: Dokáže nositeli zajistit určité množství UV ochrany. Další důvod, proč si takové oblečení brát na sebe při outdoorových aktivitách. Bohužel i když svého nositele dokáže ochránit, své barvy ne tak moc. Na sluníčku může oblečení vyblednout.

  • Odolnost: I přes svou jemnost, je merino vlna velmi odolná. Snese i hrubší zacházení a opakované nošení. Při správné péči bude majiteli sloužit dlouhou dobu. Avšak ruku na srdce, není tak odolná jako syntetika, což není úplně příjemné vzhledem k její ceně. Výrobci proto začali kombinovat merino vlákna se syntetickými materiály jako například tencel nebo grafen.

  • Přírodní materiál: Na rozdíl od syntetických materiálů má vlna mnohem menší poločas rozpadu. Je tak ekologičtější volbou oproti oblečení vyrobeného ropy. JE obnovitelná a biologicky rozložitelná.

Údržba oblečení z Merino vlny

Velikou výhodou merino produktů je to, že jejich údržba není náročná. Je jen odlišná od umělých vláken nebo bavlny.

merino-pece

Vlněná vlákna mají obsahují lanolin a ten je přirozenou vrstvou, která zabraňuje proniknutí nečistoty a skvrn do vnitřních vrstev. Navíc skoro nehromadí statickou elektřinu, takže se jim prach prakticky vyhýbá. Nejjednodušší údržba merino oblečení a obecně každého vlněného oblečení je pouhé větrání. Když si dáte pozor a svůj vlněný oděv neznečistíte špínou, pak vám opravdu stačí je jen vyvěsit v průvanu a poté uskladnit. Nebudou zapáchat a dlouho vám pak vydrží. Znečištění můžete řešit třeba vodou a hadříkem. V nezbytných případech pak použijte pračku.

Shrňme si tedy způsoby čistění merino vlny:

  • Větrání: Po nošení oblečení vytřepejte, a nechtě pár hodin větrat na čerstvém vzduchu nebo v průvanu. Je lepší se vyhnout slunci, aby se zachovaly původní barvy. Takto můžete udržovat nejen oblečení nošené, ale i to delší dobu uskladněné, aby vlákna nezatuchla.

  • Hadřík: Když už se přeci jen stane nehoda a nevyhnete se zašpinění, pak je nejjednodušší řešení vlhký hadřík a skvrny se zbavit hned.

  • Ruční praní: Ručním praní zabraňujete vytváření žmolků (ty jsou nejčastěji způsobeny tím, že se oděv tře o buben pračky). Nejprve oblečení namočte ve vlažné lázni. Přidejte jemný prací prostředek (nejlépe s obsahem lanolinu pro obnovu přirozené ochrany vláken) a mechanicky odstraňte veškeré nečistoty. Nejlepší způsob je oblečení mačkat, ne třít. Prací prostředek pak dokoná zbytek. Při následném máchání se snažte udržet stálou teplotu. Když je oblečení čisté a vymáchané, vyždímejte ho za pomocí ručníku. Zarolujte ručník a vymačkejte přebytečnou vodu. Poté nechte oblečení volně uschnout, položené na sušáku nebo na ručníku. Niky ho nevěšte, aby se vlákna nevytahala.

  • Pračka: Pokud není zbytí, použijte pračku. Zvolte speciální prací program pro praní vlněného oblečení (má ho každá automatická pračka). Také si před praním přečtěte doporučené pokyny na cedulkách oděvů. Nejčastějším doporučením je praní maximálně na 40°C. Připravte si oblečení tak, že je obrátíte na ruby (tím nejlépe zabráníte tvorbě žmolků). Dejte si pozor také jaké oblečení do pračky přidáváte. Pokud perete mikiny nebo kalhoty se zipem, může se zachytit za vlněný oděv a poškodit strukturu jeho vláken. V takovém případě můžete použít prací pytlíky, nebo povlak na polštář. Tak zabráníte mechanickému poškození. Ač se to může zdát neuvěřitelné, vlna nemá ráda aviváž. Je to prostředek, který narušuje funkčnost vláken. Vlněné vlákno je duté, aby odvádělo vlhkost a uzamklo ji uvnitř. Aviváž toto vlákno vyplní a pak oděvy neplní svou funkci. Pro změkčení používejte prací prostředky s lanolinem, který naopak funkci vlny obnovuje. Ždímání nastavte na co nejnižší otáč To je moment, kdy se oděv může zdeformovat.

merino-pece02

 

  • Čtěte cedulky: Před každým praním nebo čištěním merino oděvů doporučujeme vždy číst cedulky, a postupovat podle pokynů výrobce. Zabráníte tak případným nehodám. Přeci jen merino oblečení není levná záležitost a je ve vašem nejlepším zájmu, aby vám sloužily co nejdéle. Tak pro to udělejte maximum.

Jak sušit merino oblečení?

Na čem se výrobci vlněného oblečení shodnou na 100 % je fakt, že nesmíte používat sušičku. Tam je totiž riziko zničení oděvu opravdu vysoké.

Po vyprání oblečení zkontrolujte, aby seděly švy a nechte ho volně uschnout nejlépe položené na sušáku. Tak zabráníte zdeformování vláken. Merino má totiž tu vlastnost, že uschne tak, jak ho necháte uschnout. Tedy když ho nesrovnáte po vyprání a nenecháte uschnout naležato, pak se vám může stát, že se stočí a bude vypadat, jako křivě ušité.

Pro zajímavost – merino má velmi dobré savé vlastnosti. Dokáže pojmout vodu až do 35% vlastní hmotnosti. Proto tak dobře a rychle schne. Vlákna uzamykají vlhkost uvnitř

Žehličku na merino také nevyužijete díky zvláštní struktuře molekul ve vláknech. Ty zajišťují skvělou pružnost a tím se vlna stává nemačkavou. Kdybyste ale přeci jen měli potřebu merino tričko přežehlit, určitě použijte co nejnižší teplotu.

První pomoc při špatné údržbě merino

Jsme jen lidi a nehody se stávají. Jak nejlépe zachránit situaci, kdy použijete běžný prací prostředek nebo aviváž?

 - pokud na to přijdete hned po vyprání, oblečení důkladně vymáchejte v teplé vodě, abyste zbavily vlákna zbytků pracího prášku.

 - poté přidejte prostředek s lanolinem nebo čistý lanolin a nechte v něm oblečení nějakou dobu namočené, aby vlákna nasála a obnovila se jejich ochranná vrstva.

Toto jsou kroky, jak nejlépe zachránit funkčnost vláken, aby nedošlo k jejich znehodnocení.

Závěrem k materiálu Merino

Merino vlna je zde vykreslená jako super vlákno, avšak každý člověk je jiný, a i přes své “super” vlastnosti některým lidem vyhovovat nemusí. Například, i přes svou jemnost a měkkost se může stát, že bude někomu na těle nepříjemná. I když jsme psali že nesmrdí, vlna obsahuje lanolin, což je takové ovčí pižmo. Zpracováním vláken se jeho vůně minimalizuje, avšak při dlouhém nošení se může teplem těla uvolňovat a někomu zapáchá více než pot.

I přes skvělé absorpční vlastnosti není pravda, že vlna hřeje i mokrá. Jen dokáže absorbovat velké množství vlhkosti. Tak se hodí na některé sporty více a na některé méně. Na více potivé sporty se hodí syntetika, na ty méně potivé zase vlna.

A na závěr je dobré zmínit, že žmolky nejsou funkční vada oděvu. Jedná se jen o vadu na kráse oděvu. Navíc žmolky se netvoří jen praním, ale také nošením. Například od podruhů od batohu na zádech, hrubá podšívka bundy, nebo suché zipy vytváří žmolkování tkaniny. Tak je dobré si dát pozor na to, s čím merino oděvy kombinujeme. 

English Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & techka s.r.o.