Zákaznická podpora:+420 732 769 291info@monilu.cz

Období šestinedělí: poradíme ti, co tě čeká

Co očekávat v šestinedělí?

Zvládla jsi porod a miminko je na světě. Ale co se bude dít teď? Pojďme si stručně shrnout, co tě čeká záhy po porodu. To je totiž ten moment, kdy začíná šestinedělí. 42 dnů, kdy se tvoje tělo začne regenerovat a ty zjistíš co to znamená být mámou.

Záhy po porodu

Porod proběhl bez komplikací a miminko máš v náručí, stále spojené pupeční šňůrou, kterou je nutné přestříhnout. Miminko máš u sebe a probíhá bonding což je první kontakt matky a dítěte tělo na tělo.

Teď musíš ještě porodit placentu. Je to takový “koláč” tkání a cév, na který bylo napojené miminko a skrz které přijímalo živiny. Dál cítíš tlak, možná i malé kontrakce a tělo se snaží placentu vypudit.

Savci po porodu mláďat placentu jí, aby jim dodala energii. Lidé od tohoto zvyku již upustili, ale najdou se i tací, kteří si placentu mixují do smoothie s ovocem, nebo si jí nechají zpracovat do kapslí, které během šestinedělí jí jako vitamíny. O těchto praktikách je dobré se poradit v porodnici a zařadit je třeba do porodního plánu.

Po porodu placenty ti budou kontrolovat porodní cesty a případná poranění nebo nástřih zašijí. To probíhá v lokální anestezii.

Mezitím pediatr kontroluje miminko, jestli je vše v pořádku. Pak ti ho vrátí, aby se mohlo zkusit přisát k prsu a pokračujete v bondingu.

Pro miminko je navázání kontaktu s matkou velice důležité, jelikož mu dodává pocit bezpečí. Cítí její teplo a slyší tlukot srdce. Právě tato chvíle je miminku poté blízká i v nosítku.

Trvá to přibližně dvě hodiny. Mezitím tě chodí kontrolovat sestry, jestli je vše v pořádku a něco nepotřebujete. V případě, že ztratíš více krve ti mohou podat transfuzi.

V případě císařského řezu se postupy liší. Pokud máš o bonding zájem, je dobré si dopředu zjistit, které porodnice tyto postupy podporují a nechají ti miminko déle. Třeba během zašívání poranění.

Rozhodně, ale nepropadej panice, pokud ti z jakéhokoli důvodu bonding nebude umožněn. Na blízký kontakt a navázání vztahu s miminkem budeš mít ještě spoustu času.

sestinedeli01

Přesun na oddělení šestinedělí

Když nastane čas přesunu na pokoj, sestry si miminko vezmou a na tobě je zhodnotit, jak se cítíš. V ideálním případě, bys měla být schopná se osprchovat a přesunout na oddělení šestinedělí v doprovodu sestry. Ne vždy je však situace, ideální a proto si neboj říct o pomoc, pokud se cítíš slabá nebo malátná.

Po císařském řezu tě na pokoj odvezou. Přeci jen je to operace a neměla by ses po tom hýbat, aby sis nepotrhala stehy a zbytečně ránu nenamáhala.

Na pokoji tě sestra provede a ukáže ti vybavení. Pak se rozhodneš, jestli se cítíš na to si miminko nechat u sebe hned, nebo si chceš ještě odpočinout. Opět zde záleží na průběhu porodu a stavu matky i dítěte.

Když už máš miminko u sebe, sestra ti přijde ukázat, jak o miminko pečovat (přebalování, koupání, přikládání k prsu). Zároveň dostaneš instrukce jak pečovat o sebe (péče o bradavky, o stehy, hygiena).

Pokud něčemu nerozumíš, určitě se ptej klidně i několikrát.

První pohled do zrcadla

Nyní máš čas si prohlédnout své tělo. Teď když v břiše není miminko, bude se ti zdát jako taková neforemná hmota. Neboj, takhle to rozhodně nezůstane. Děloha se začne zavinovat a vracet do původní podoby prakticky záhy po porodu. Někdo to necítí, někdo má bolesti jako při menstruaci. Bolesti mohou být intenzivnější i při pokusech o kojení.

Dále se tělo bude zbavovat tzv. očistků. Jsou to zbytky tkáně, které v děloze zůstaly. Proto musíš celé šestinedělí nosit silné poporodní vložky a síťované kalhotky (aby nedošlo k zapaření). V této době je také kladen důraz na zvýšenou hygienu. To znamená, že se musíš sprchovat pokaždé, když použiješ toaletu.

Dochází také k hormonálním změnám, proto se nelekni, kdyby tvé nálady připomínaly horskou dráhu. Je to naprosto normální.

První jídlo po porodu

Na pokoji ti sestřičky připraví i něco k jídlu (pokud bude chuť). Jídlo je důležité. Potřebuješ, aby se znovu nastartovaly všechny trávicí a vyměšovací potřeby. Pokud totiž nevykonáš obě potřeby, nebudou tě chtít pustit domů. Nejlepším jídle po porodu je silný slepičí vývar. Je dobře stravitelný a výživný. Můžeš o něj poprosit třeba partnera, nebo rodinu až tě přijdou navštívit.

Už jsme spolu

Jakmile budeš mít miminko na pokoji, navštíví tě laktační poradkyně, aby ti vysvětlila správné techniky kojení. Když ti to nepůjde hned, nevadí. Miminka první tři dny prakticky nic nejí. Máš tedy spoustu času najít si tu pravou techniku, která vám bude vyhovovat.

Po dobu pobytu v nemocnici se u tebe budou střídat týmy gynekologů (ti budou kontrolovat tebe) pediatrů (kontrola miminka) a laktačních poradkyň (kontrola správného kojení). Ti všichni se ti budou k dispozici, kdybys měla nějaké dotazy. Tak se prosím ptej.

sestinedeli

Jedeme s miminkem domů

A kdy půjdeš domů? To záleží hlavně na tvém fyzickém a psychickém stavu a na tom, jak miminko prospívá. Že je vše v pořádku a propouští tě z nemocnice? Gratuluji. Zakončuješ první fázi šestinedělí, takzvané ranné šestinedělí.

Teď tě porodnice předává do péče tvého gynekologa a miminko do péče pediatra. Pediatra bys také měla informovat o narození nového pacienta a sjednat si schůzku co nejdříve to bude možné. Návštěva gynekologa tě bude čekat až na konci šestinedělí.

Během těhotenství prošlo tvé tělo obrovskými změnami a teď potřebuje čas na to se vrátit do stavu v jakém bylo před početím. Nebo alespoň částečně. Součástí těchto tělesných změn je zavinování dělohy. To může a nemusí být bolestivé. Speciálně při kojení ho budeš vnímat nejvíce. Tvoje porodní cesty se také potřebují zahojit, a to i když jsi neutrpěla žádné poranění. Po průchodu miminka mohou být nateklé a citlivé. Hojení poranění po císařském řezu je kapitola sama o sobě. V tomto případě se jizva hojí i několik týdnů a musíš si dát velký pozor na to, jak se pohybuješ. Teprve v tuhle chvíli si uvědomíš, kolik typů břišních svalů zapojuješ při obyčejných denních činnostech.

Změní se ti prsa. Budou větší, neforemná, nesouměrná. To vše v důsledku tvorby mléka. Začíná se totiž uvolňovat hormon prolaktin, který spouští proces kojení. Navíc od věčného přikládání miminka k prsu budou trpět i tvé bradavky. Tak jim občas dopřej obklad nebo je namaž mastí.

Nech se hýčkat od příbuzných nebo kamarádky. Pokud ti někdo z okruhu tvých lidi nabídne pomoc, nabídku přijmi. Nemusíš být na všechno sama. I když jsi jako máma nenahraditelná, můžeš si dopřát odpočinek.

Doporučení na doma

1. Odpočívej

Odpočinek urychluje hojení těla. Jak moc ho budeš ve skutečnosti potřebovat, je velmi individuální. Avšak věř mi, že tvoje tělo právě dostalo pořádně zabrat a bude se z toho ještě nějakou dobu oklepávat (možná déle než šest týdnů).

2. Izoluj se (alespoň na čas)

Ty jsi momentálně hodně oslabená a miminku se imunita teprve tvoří. Než se vyrazíš pochlubit přírůstkem široké veřejnosti, raději prosím počkej až po šestinedělí. Můžeš zatím chodit na procházky do přírody, nebo tě může přijít navštívit kamarádka. Rodina tě také může navštěvovat po menších skupinkách.

3. Častější hygiena

V porodnici ti poradí, dát sprchu pokaždé, když si dojdeš na toaletu. V tom budeš pokračovat i doma. Dobré je také použít nějaké přípravky na hojení stehů. Dobré jsou třeba přípravky s levandulí, nebo dubová kůra.

4. Zákaz sexu

Během šestinedělí platí zákaz pohlavního styku. Chceš se vyvarovat případné infekce a dopřát svému tělu čas na regeneraci.

5. Cvičení ano, ale s mírou

Chce to začít pomalu. První cviky na podporu zavinování dělohy ti doporučí už v porodnici. Dobré jsou také cviky na posílení pánevního dna. Předejdeš tak možným komplikacím jako je třeba únik moči.

6. Nepoužívej tampony

Po porodu budeš používat velké tlusté vložky. Nevyměňuj je ani za tampony ani za menstruační kalíšky. Tvá děloha se stále čistí a je nutné, aby vše vyšlo ven.

7. Nespěchej na sebe

Pokud se ti i po skončení šestinedělí zdá, že nejsi ve své kůži, nic si z toho nedělej. Tvé tělo se měnilo devět měsíců. Dopřej mu prosím stejný čas na srovnání.

detske-koliky-masaz

Závěrem k šestinedělí

Započala jsi novou fázi života. S miminkem se budeš učit novým věcem, budeš zažívat jiné emoce, budeš se učit obrovské trpělivosti, toleranci a budeš cítit bezmeznou lásku. Ta láska nemusí přijít hned. Pokud hned po porodu necítíš to úžasné naplnění a lásku o kterém často ženy mluví. Nic si z toho nedělej. Ono to totiž přijde. Jen to chce trochu více času.

To, jak budeš prožívat tohle období je čistě individuální. Budou situace, na které tě ani nejpodrobnější knížka nepřipraví. Jako třeba jak jednou přestat kojit. To je ale zase téma na jiné povídání.

A až bude čas vyrazit ven - spolu s kočárkem se může hodit ergonomické nosítko.

English Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & techka s.r.o.